Борисов: Коронавирусът не подбира, да покажем, че сме дисциплинирана нация и нищо не ни плаши

Премиерът Бойко Борисов призова българите да са единни, дисциплинирани в изпълнението на предпазните мерки и да не се поддават на паника.

Правителството взема всички мерки, за да ограничи заразата, да няма спекула на стоки от първа необходимост и да обезпечи с предпазни маски и облекла медицинския персонал.

Градовете, където бяха регистрирани първите четири случая на заразени с коронавирус – Плевен и Габрово, няма да бъдат затваряни, пише Булнюз.

Ще се ограничат навсякъде всякакви масови мероприятия. „Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич. Да сме много единни, мобилизирани“, призова премиерът Бойко Борисов, който събра министрите на извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с откритите четири първи случая на болни с коронавирус в България. „Коронавирусът не подбира. И аз вчера направи голяма глупост. На 3 март забранихме…

И аз вчера се натиках с 10 хил. души се прегръщах и целувах, ами. Това важи за всички. Всеки от нас трябва да покаже как се пази“, съжали Борисов за участието си в масовите прояви на Тодоровден, в които се включи. „На макс индустрията да работи да защитим населението и от тоя момент забранявам ви да си ходите по министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа. Да мога да ви намирам на секундата“, нареди премиерът на министрите. Храна и вода има достатъчно, хората да не се презапасяват, защото това създава паника, призова премиерът. МВР и ДАНС да използват своите сили срещу спекулата, поръча още Борисов. „Да не отиват да изкупуват за спекула и след това да препродават“, допълни премиерът.

„Събирането е да облечем в решения мерките, които са взети и ще се взимат, за да може хората да са спокойни. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме и много италиански фабрики, имат мениджъри, технолози, които са от Северна Италия“, посочи още Борисов по повод начина, по който е влязла заразата у нас. Има достатъчно предпазни облекла и тестове, увери Борисов и предупреди министрите, че не иска да чува, че нещо е свършило. 100 хил. облекла и 50 хил. маски ще получим от Турция, а днес българският посланик Надежда Нейнски ще подпише договора, стана ясно от думите на министър-председателя.

По решение на оперативния щаб за борба с коронавируса ще се прекратят всички зелени училища, културни мероприятия на закрито, включително и спортни и религиозни мероприятия. „По-добре превантивно да се опитаме да се защитим“, коментира Борисов. Борисов не се съгласи с предложението да се забрани влизането и излизането в градовете, където има коронавирус, засега Плевен и Габрово. „Затворени градове не е правилно. Индустрията там ще пострада много. Ще създадем и паника. По метода на убеждението.

Източник: Petel.bg