Борисов към депутатите: По каква работа вие сте ни извикали тук?

„Ралица Агайн не съм я виждал и чувал от години.

Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна за казуса с „Олимпик“ и във връзка с обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има разминаване в информацията на КФН и правителството“

Днес Народното събрание заседава извънредно по искане на БСП за заради фалита на застрахователната компания „Олимпик“, който засегна над 200 000 български граждани.

„Нито съм я чувал, нито съм я виждал последните години, ако не преди 4-5 и доклад при мен не е идвал. След като вие заговорихте публично за извънредно заседание, вчера поканих председателя на КФН да я попитам“, заяви Борисов.

По думите му след като днес има извънредно заседание, съжалява, че я е викнал. „Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента. КФН се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили“, каза Борисов.

Министър – председателят заяви, че България има съществен проблем в застраховането. „Това, което тези дни изисках от службите главно да кажат – ние имаме съществен проблем в застраховането“, каза Борисов. По думите му има хора с по 300 и 400 автомобили, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция – с български регистрационни табели.

Премиерът отбеляза, че този проблем така или иначе ще дойде. Според него след такива извънредни заседания обикновено се свършва добра работа.

Бойко Борисов предложи да бъде създадена работна група, която да прецени с какви пари ще помогнем на засегнатите от „Олимпик“ 200 хил. души. „Така и така днес сме се събрали, нека тези, които се имат за специалисти във финансите от различни партии, които говорят за това кое е имуществена щета, кое е „Гражданска отговорност“ – защото съм убеден, че голяма част от хората в залата не знаят колко е фин речникът на тези, които се изказват, да създадат работна група“, коментира Борисов.

Той посочи, че правителството не може да поеме политическа отговорност, тъй като КФН е избрана от парламента. По думите му оставката на Ралица Агайн, независимо дали ще се подкрепи или не, не решава кардиналните въпроси.

„Предлагам оставката да се приеме, за да не излезе тука, че БСП иска да помогне на тези 200 хил. души, засегнати от „Олимпик“, а другите партии не искаме това да се случи, а то не е така, защото трябва да видим с какви пари ще го правим. И ако го правим трябва да видим какъв прецедент ще бъде. При банките е ясно – фалирала банка по 100 хил. лв., а тук не е ясно. Предлагам всяка партия да представи експерт, защото сега не можем да го решим. Нека тези експерти да проработят сега, да уеднаквим версиите, да прочетем хубаво това, което пише, и експертите да кажат откъде могат да се вземат пари. И ние ще го направим. Аз като говоря с финансовия министър, той казва, ние от този фонд не можем да даваме. Нека експертите да направят работна група, да излезе с предложение. Ще изготвим доклади от страна на полиция, на второ, на трето и ще вземем решение“, коментира Борисов.

Източник: Епицентър.бг