Борисов към Нетаняху: Направихме Черно море лазурно

Започна срещата на министър-председателя Бойко Борисов с израелския му колега Бенямин Нетаняху.

Двамата разговарят в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

Това е дворецът „Евксиноград“ – отремонтирахме го и направо си го направихме както трябва. Беше много занемарен – след 1990 г. не беше пипан. Той си е паметник на културата, обясни Борисов.

От своя страна, Нетаняху коментира, че дворецът изглежда чудесно.

Имах възможност да разгледам и Черно море и установих, че не е черно, каза на свой ред израелският премиер.

Борисов отговори, че са построени навсякъде пречиствателни станции. Не само не е черно, сложихме пречиствателни станции навсякъде, да е лазурно, заяви премиерът.

„На срещата с премиера на Израел Бенямин Нетаняху обсъдихме двустранните отношения в области от взаимен интерес. С Бенямин Нетаняху проведохме среща на четири очи. Обсъдихме двустранните отношения в области от взаимен интерес. Акцент бе поставен и върху международни и регионални теми“, написа Бойко Борисов в официалната си страница във Фейсбук, след срещата с Бенямин Нетаняху във Варна.

Преди да отлети за Варна Нетаняху предизвика световна новина. Той заяви, че ще се фокусира върху укрепване на дипломатическите отношения и натиск за промяна на „лицемерната и враждебна позиция“ на ЕС към Израел,.

„Това е процес, който ще отнеме време, но вярвам в поставянето на цел и в методичното й преследване, и аз също вярвам, че ще постигнем това във времето“, каза Нетаняху преди да отлети за черноморския град Варна, цитиран от „Таймс оф Израел“.

„Това е важно нещо за Държавата Израел, чиито статут се издига в света“, добави той.

Нетаняху не конкретизира кои политики на ЕС вбесяват еврейската държава, но преди е споменавал разминаванията за израелско-палестинския мирен процес и за иранската ядрена сделка.

В България Нетаняху ще се срещне освен с Борисов и премиерите на Гърция, Румъния и Сърбия.

Източник: Епицентър.бг