Борисов към Нинова: Удивително ми напомняте Меркел! Нея я подведоха с бежанците, вас – с козичките!

Има един безспорен факт – България единствена в ЕС се е справила с мигрантите!

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Той говори в дискуксията по разискването, поискано от БСП и Корнелия Нинова по политиката на страната за мигрантите.

И едните, и другите сме имали вина, никой не е бил подготвен. Затова се казва „криза“, изтъкна премиерът.

Бойко Борисов разкри:

„Имам писмо от премиера Конти на Италия – вземете Х мигранти. Няма да вземем – отговорих“, посочи премиерът. Не сме подписвали, не сме поемали ангажимент да взимаме мигранти, каза още той.

Борисов каза още, че днес премиерът на Италия е предложил на Европейската комисия да задължава страните да взимат мигранти, когато възникне криза.

Когато на границата дойдат хиляди, никакви огради няма да издържат, каза в началото на словото си Борисов.

Кой ще даде заповед да се стреля по хиляди мигранти?! Веднага ще отиде в Хага, продължи той.

И се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова, сравнявайки я с Меркел:

„Удивително ми напомняте канцлере Меркел! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура (да приема мигранти -б.р.), както Вас – с козичките!“, разсмя се Борисов, като направи връзка между проблемите на германката с мигрантите и влизането на БСП и Нинова в темата за чумата покозите и овцете в Странджа.

„То не е смешно“, сряза Борисов залата по повод аплодисментите. И даде пример с труповете в морето на издавени бежанци, което си било хибридна атака, в която се включили медиите, а Меркел паднала в капана, като видяла снимката с удавеното дете на бежанци на брега.

„Ако си спомняте Средиземно море и хибридната атака. Помните ли момченцето, което беше умряло на брега? Така тя стана и каза: „Елате, ще ви спасим“. Така стана и при вас с козичките. До ден днешен няма нещо, което толкова да е съсипало политическата й кариера, колкото това решение, което тя взе“, обясни Борисов.

„Аз понеже много обичам животните и Ви завидях като прегърнахте козичките – и аз исках да ги погаля“, препрати към чумата в Странджа и защитата на соцлидерката, която отиде на място в Шарково при баба Дора.

По същия начин на Меркел ѝ се закичили като брошка думите към мигрантите: „Елате…“ И това завинаги ще ѝ тежи…

Борисов направи реверанс към Нинова, като предложи да поиска почивка и да поговори с депутатите от неговата партия да приемат едно от предложенията на БСП.

„Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписва двустранни споразумения“, увери той Нинова.

„Това се нарича консенсус, защо се смееш Вигенин?“, разсмя се и премиерът на соцдепутата, който от мястото си се усмихваше.

Премиерът оправда правителството с думите, че до сега никой не е бил достатъчно подготвен за мигрантска вълна. Той посочи, че вече имаме армия, граничари, допълнителни сили и 320 милиона евро от ЕК, с които работим по границите. „Няма експерт, който да ви каже, че без споразумение не можем да се справим сами с миграционната вълна. Колкото и да се правят на герои някои хора, когато дойдат десетки хиляди на съоръженията и ще ги съборят“, продължи Борисов.

Борисов направи реверанс към Нинова и обеща, ако депутатите му се съгласят, да включат и предложението на БСП за забрана на двустранни споразумения за приемане на мигранти.

Премиерът призова да не се обвиняват бивши и настоящи управления кой повече мигранти пускал – 20 000 имало при Орешарски, 40 000 имал при него. Ако бяхте останали още малко на власт, щяхте да имате 60 000, не се стърпя да ги клъвне обаче Борисов.

Когато никой не искаше да си говори с Турция, ние подписахме споразумението и се спихна кризата, каза още Борисов пред депутатите.

„Конте поиска да вземем от еди кой си кораб, еди колко си мигранти. Той е писал на всички премиери, някои приеха, но аз отговорих, че няма да взема. За да не се вкараме в такава процедура, ще поискам да се събера с групата на ГЕРБ и да вземем решение. Ако парламентът днес вземе решение, уязвимите места са две. Няма лошо правителството да вземе решение да не се подписват някакви документи. Депутатите имат право на собствен глас. Аз искам 2-3 минути да си поговоря с моите депутати, за да не кажете после, че сме сменили становището“, допълни Борисов.

Премиерът поиска почивка, прегърна се с Цветанов и започна партийното обсъждане на идеята му за консенсус с опозицията по темата.

„Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписва двустранни споразумения“, увери той Нинова.

Веднага след това депутатите си дадоха почивка, за да обсъдят предложението на премиера по групи и да решат кой от двата варианта за решение на НС да приемат с консенсус.

Източник: Епицентър.бг