Борисов към полицаите: За вас няма пари, заради АЕЦ „Белене“, фалитът на КТБ и купуването на нови изтребители „Грипен“

Премиерът Бойко Борисов обясни защо държавният бюджет не може да си позволи допълнителни средства за увеличаване на заплатите на служителите на МВР.

На днешното заседание на ръководството на вътрешното министерство, с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и шефове от ДАНС, министър – председателят се оправда и със „стари дългове“ наследени от кабинета на Тройната коалиция и служебното правителство на Огнян Герджиков.

Коментарът на премиера беше по повод намеренията на синдикатите към МВР да излязат на протест с искания за увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

Според него, причината да няма по-високи заплати са проваленият проект за АЕЦ „Белене“, фалитът на КТБ и купуването на нови изтребители „Грипен“.

„Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“, вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев, да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2.5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3.6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари“, каза Бойко Борисов.

Той изрази готовност да повиши заплатите, но го били задължили да плати за сделката изтребителите, която беше заложена в мандата на правителството „Борисов 2“. Без да уточни, че средствата по сделката вероятно ще бъдат разсрочени за няколко години напред, Борисов обясни, трябва да „даде“ пари и за фрегати: „Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам „Грипени“-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“.

Борисов заяви, че не иска да чува оправдания за това, че нямало средства за гориво на автомобилите в МВР. Когато приключил лимитът, той щял да доплати: „Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре. Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година.

Източник: Епицентър.бг