Борисов към Радев: Не се заигравайте с етническата карта, с Доган и с Ердоган!

Нечистоплътно е да искаш от медицинските власти прогноза за пандемията.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод исканията на президента от здравния министър и НОЩ да му представят прознози за развитието на пандемията в следващите месеци, за да реши коя да е датата на вота.

ИЗБОРИ НА 28 МАРТ

Борисов се появи изненадващо на днешния традиционен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) за разпространението на коронавируса. Причината е изявленията на държавния глава Румен Радев относно готовността за провеждане на изборите на 28 март.

„След като е казал 28 март, сега да ни вика за консултации, е излишно.

Ние се готвим за избори на 28 март, подчерта премиерът.

От изказването на Борисов се разбра, че той е бил провокиран от неясните коментари на президента за готовността за правена на избори по време на пандемия. Премиерът се зачуди кой е продиктувал датата 28 март на Радев, като изтъкна, че това е било обявено още преди Нова година – на 7 декември и на 19 декември било препотвърдено от Радев.. Тогава в болниците имаше 7000 души. Днес са 4262. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желанието да ги отлага. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти дадат прогноза“, коментира премиерът.

„Няма експерт, който да каже как ще се развие пандемията!“, сопна се Борисов във връзка с настояванията на Радев експертите у нас да кажат какво очакват до март месец.

„Изцяло в правомощията на държавния глава е да обяви датата на изборите. Считам, че като е казал 28 март, няма смисъл от консултации – да ни вика и да си измива ръцете с нас“, коментира още Борисов.

РАДЕВ ИСКА ДА СИ ИЗМИЕ РЪЦЕТЕ С НАС

„Считам, че да ни вика на консултации, е за да си измие ръцете с нас. Ние се подготвяме за март. Минаха избори във Франция, Румъния, ползваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода“, заяви още Борисов.

С ирония премиерът заръча на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и на председателя на НОЩ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да попитат, ако искат колегите си от Германия, дори от института „Роберт Кох“, каква им е прогнозата за пандемията. Така да можело да се отговори на Радев, който много настоява за прогноза.

„Кажете им – нашият президент чака прогноза!“, каза с ирония Борисов

С ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА И С ДОГАН НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАИГРАВА

Премиерът засегна и още една тема днес във връзка с коментарите на Румен Радев. Вчера държавният глава го обвини в съюз с ДПС. Радев обвини Борисов и за връзка с президента на Турция Ердоган и заяви, че Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и в политиката.

„Бях упрекнат в орташки връзки с ДСП.

ДПС си е партия, която има почетен председател и председател. И с етническата карта, и с Доган никой не трябва да си играе. И който не е запознат, моля, да бъде по-внимателен в исканията си. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал… С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация“, подчерта министър-председателят.

НА ЕДИН СВЕТЪЛ ПРАЗНИК СЕ ЗАГОВОРИ ЗА ОРТАЦИ

„Неслучайно слизам да говоря, защото вчера, на един светъл празник, се заговори за ортаци. Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал. Видят ли, че спихват и няма от какво да се хранят, защото те нямат идеи“, каза още премиерът. ДПС е подкрепяло евроатлантическите закони и сделката с Ф-16, нищо друго, припомни Борисов.

Да се вкарва президентът на друга държава в един махленски спор, защото нашият спор с Радев отдавна не е политически, не е редно, заяви още премиерът. „Съветвам го да бъде внимателен с изказа“.

И продължи: „И аз мога да му кажа, че Радев е ортак с Черепа! Какво общо има аз с Пеевски? С години не съм го виджал!

В същото време премиерът е убеден, че е атакуван заради успехите на правителството. Той допуска, че като видят зор, опонентите започват да говорят за ДПС и Пеевски.

БИТКАТА ГЕРБ-ДПС ЩЕ БЪДЕ БЕЗКОМПРОМИСНА

Борисов припомни: ДПС си подкрепиха Радев за сметка на Цецка Цачева. Оставката ми я искат всеки ден и блокират кворума. Какво общо имаме ние с ДПС? Напротив на места битката ще е ГЕРБ-ДПС и тя ще е и тя ще е безкомпромисна. Огромна част от българските мюсюлмани идват към ГЕРБ. Разбирам желанието да уязвят, но не могат да ми прикачат никого“, категоричен бе Борисов.

Той направи и кратка ретроспекция на бежанската криза, настоявайки, че мигрантският натиск е нулев именно заради добрите отношения с Турция.

Имам уважението с всички държавни глави на Балканите и в Европа, подчерта още премиерът.

Борисов не пропусна да благодари и на НОЩ за добрата работа във връзка с управление на корона кризата. Смята, че ситуацията се владее и се прави най-доброто. Той увери още, че ваксини ще има за всички желаещи.

Въпреки огромния медиен интерес към премиера, той отказа да остане за въпроси и напусна Гранитна зала в Министерския съвет веднага след изказването си.

Източник: Епицентър.БГ