Борисов: Магистралите се строят, да опънем и оптичните кабели, да не копаем два пъти

„Ние винаги сме имали претенции, че сме най-умните, най-интелигентните, вярно, и най-бедните. Ето една сфера, в която можем да се докажем, като Джон Атанасов навремето“.

Това обобщи за талантите на населението на Балканския полуостров в сферата на високите технологии премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Цифровата асамблея и в панела за Западните Балкани.

„Към колегите от Западните Балкани – магистралите се строят. Да се възползваме, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, не след това да копаем по два пъти – типично по български и балкански“, продължи Борисов, цитиран от Канал 3.

„Важно е Балканите да бъдем единни“, подчерта той и заключи по адрес на западноевропейците: „Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито в производството на автомобили, но това пространство е запазено за нас, мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера сме много добри“. Премиерът не пропусна да се похвали, че на събитието присъства и еврокомисарят Мария Габриел. То било доказателство, че ние сме на първо място по жени, заети в сферата на високите технологии и подобни професии.

Премиерът настоя да разясни пред чуждите гости, че рожденото име на еврокомисаря е Неделчева, за да не си помислят, че е французойка. Тук, за разведряване на атмосферата, Борисов се оплака, че на Запад са ни отмъкнали еврокомисарките, намеквайки, че и двете са съпруги на чужденци. „Имаме и добър български еврокомисар. Иначе те една по една ви прихванаха“, обърна се премиерът към отговорната за цифровизацията Мария Габриел, по баща Неделчева. „Франция, Австрия – ще останем без еврокомисари!“, възкликна той и посочи родините на съпрузите на Ева Паунова-Майдел и на самата Мария Габриел.

Премиерът установи, че технологиите се развиват не всеки месец, а всеки ден, а дори и някои професии ще изчезнат в близко време заради компютрите. Такава опасност той съзря за преводачите в Брюксел, които били по трима в кабинка – мъже и жени.

„Има професии, които може да изчезнат, които могат да бъдат заменени от робот, но контролът трябва да е в човека“, разсъждава Борисов. И припомни, че хакерските ни таланти са ни утвърдили и в престъпленията: „България беше от първите страни в света, в която хакерите се научиха да източват кредитните карти“, припомни Борисов.

Накрая министър-председателят обобщи за цялото европредседателство на България, което е на финала си:

„Мисля, че едно успешно председателство завършваме. Имаме още 4-5 дена и да му мислят австрийците след това“, засмя се Борисов.

Източник: Епицентър.бг