Борисов: Много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на здравната ни система

„Благодаря за всичко, което правите!

И се пазете, защото сте ни ценни!

Много разчитаме на вас, тъй като медицината и науката трябва да ни водят в това какво правим срещу коронавируса“. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към лекарите, сестрите, санитарите и доброволците по време на посещението си в „Пирогов“, където инспектира ремонтирани клиники.

Премиерът напомни, че COVID – 19 не е грип.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов показа новия ядреномагнитен резонанс – най-новата придобивка на института.

При контролен скенер се вижда, че пациентите, преболедували коронавирус имат остатъчни белези и поражения на белите дробове, обясниха домакините на премиера.

„Много разчитаме на вас, защото науката ще ни води“, обърна се към тях Борисов.

Проф. Балтов се поинтересува и от здравословното състояние на премиера и краката му, тъй като Бойко Борисов преди години имаше проблеми. „Добре са краката, но като не спортувам, не е добре“, отговори откровено министър-председателят.

На излизане от „Пирогов“ Борисов се спря при доброволците на входа. „Някога ще казвате на децата си: „Като беше чумата, бях доброволец“, обърна се към тях премиерът. А домакините обясниха, че благодарение на младежите дезинфекцията е на супер ниво.

На излизане от болницата премиерът спря пред медиите и сподели впечатленията си от работата на лекарите. Запитан за резултатите от заседанието на коалиционния съвет, Борисов отговори, че „колегите ще кажат“.

Към момента е ясно, че всички предложения, направени на съвета, са приети.

Какви са точно те, ще стане ясно по-късно.

Спешната болница вече разполага с модерен 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. Той е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г. Лекарите разказаха на премиера Борисов за уникалните специфики на ядрено-магнитния резонанс, който към настоящия момент е най-добре окомплектованият в България.

Министър-председателят Борисов инспектира също сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд Енергийна ефективност. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд Джесика е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. Началникът на клиниката проф. Николай Габровски отбеляза, че модерната апаратура е на най-високо ниво, дава изключителни възможности и голяма технологична обезпеченост.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че с 500 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен ремонт в лицево-челюстната хирургия. Това става възможно след като болницата по лицево-челюстна хирургия се влива в „Пирогов“ през ноември 2019 г. Така бе направено подобрение на сградния фонд, който не бе ремонтиран от години, казаха лекарите.

„Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите – прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници“, заяви премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница. Той добави, че това, което е пуснато, вече работи на пълни обороти.

Министър-председателят Бойко Бориков изтъкна, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина в момент на безпрецедентно предизвикателство като пандемията с COVID-19, много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система.

Около 280 000 пациенти преминават годишно през спешното отделение на „Пирогов“, а за лечение в болницата остават около 52 000 души. Всяка година по тези показатели се бележи ръст.

Източник: Епицентър.БГ