Борисов: Много скърбим за всеки пратен в лагерите на смъртта и не ги забравяме!

Българският министър-председател Бойко Борисов отдаде заслужена почит към паметта на депортираните от Македония евреи по време на Втората световна война, но не поднесе извинения за трагичните събития от пролетта на 1943 година.

Такива слухове се понесоха в последните няколко дни, които Борисов нарече „пропаганда“ и отказа да ги коментира.

Премиерът стъпи на историческата истина, че България няма никаква вина за ужасите във Вардарска Македония и Егейска Тракия, които по това време са били под управлението на нацистка Германия и окупирани от немски войски.

„Цивилизационен избор“, така премиерът на Македония Зоран Заев окачестви присъствието на Борисов на възпоменателната церемония в Скопие, която за първи път е уважена от високопоставен български държавник.

„Днес отдаваме почит на 7144 македонски евреи, които преди 75 години за намерили смъртта си в нацисткия концентрационен лагер Треблинка, посочи премиерът в емоционалното си слово на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Македония.

„Масовата екзекуция на невинни хора по време на Втората световна война е едно от най-тежките престъпления в човешката история. Нацисткият режим изпраща на смърт цял един народ на смърт. В лагерите на смъртта са изпратени 11 480 евреи, сред които 7144 само от днешната територия на Македония“, подчерта премиерът.

В словото си Борисов припомни, че отговорност за решението за депортацията е на Хайнрих Химлер и на германският посланик в София Адолф Бекерле. Ние изпитваме дълбока болка и съжаление от това, че не можахме да предотвратим смъртта им, заяви още министър-председателят. Днес ние сме длъжни да не забравяме трагичната съдба на жертвите на Холокоста и да сме сигурни, че тези събития никога повече няма да се повторят.

„Днес е слънчево и хубаво време, приятели сме, ако се опитаме да си представим нацистите, които са били тук какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества. В събота в една от най-големите Синагоги и със сигурност най-красивата в София, имаше тържество, в което бяха представители на еврейските комитети по света и на много скъпи гости“, заяви в началото на словото си премиерът Борисов. Той изтъкна, че в тези най-жестоки времена българският народ е успял да спаси 48 000 евреи.

„Затова българският народ заслужава голямо уважение. Много скърбим и затова сме тук, защото всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме“, каза Борисов. И продължи: „Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. Затова смисълът, освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и ако щете народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, но политиците да не допускаме такива грешки.“

Според Борисов, ако се допуснат пак подобни такива събития, значи ще са много глупави. „Така че светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова всички сме дошли да почетем и поскърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина“, каза още премиерът Бойко Борисов.

Скърбим заедно с македонския народ за всички, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина, каза Борисов.

„Преди 75 години на тук беше извършено престъпление срещу нашите сънародници“, заяви в словото си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Отдаваме почит на тези 7 144 евреи от Скопие, Битоля и Щип, както и от цяла Македония, които са били изпратени на смърт. Най-голямото им „престъпление“ беше тяхното съществуване, тяхната култура, техните традиции.

В речта си Заев благодари на Борисов за присъствието му на церемонията, наричайки жеста му „цивилизационен акт“.

След словата на премиерите започна церемонията по поднасянето на венци. Пръв бе венецът от организацията на евреите в Македония, след това – на Македония, Бойна и Херцеговина, България и др.

Както единствено Епицентър.бг съобщи още вчера, българският министър-председател не поднасе извинение за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, тъй като българската държава и българският народ няма вина за онези драматични събития. Тази тема изобщо не е била предмет на обсъждане в екипа на премиера, защото българската позиция по този въпрос е ясна и неизменна.

Преди два дни сайтът „Club Z“ пусна мълвата, че се очаква в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

Последва гневна декларация на НФСБ на Валери Симеонов, който предупреждава премиера да не поема вина, която не е наша.

Оказа се, че това е било предварително раздухан скандал с цел да ни вкара в обяснителен режим с Макеония.

И понеже тази тема в Македония не е угаснала, репортер на македонска телевезия попита Борисов дали България ще се извини за депортацията на македонските евреи по време на Втората световна война. И получи следния отговор: „Мога само да кажа поклон на българския народ, че се изправи срещу тази тежка машина на Холокоста и спаси 48 000 евреи. А тази пропаганда – другата – не пред мен!“.

Източник: Епицентър.бг