Борисов: Мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната и да ви заведем да го видите с терористите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има решение на Министерски съвет за един лев на глас партийна субсидия и няма да коментира други предложения.

Думите му са по повод предложение на ДПС.

„Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране – американски тип. Който го иска – да го прави. Ако бъде приет такъв модел, това означава, че всички партии ще станат собственост на олигарсите“, обясни по-рано депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лв. субсидията. За нас това е див популизъм, което се предлага“, изтъкна още Пеевски.

В отговор на въпрос дали намаляването на партийната субсидия на един лев е популизъм, премиерът каза:

„Може две години след референдума за партийните субсидии да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички им беше лесно да говорят. Сега правителството взе решение, така че аз не коментирам колко да е. Ние сме взели решение на база на референдума от преди две години, и това решение е за един лев субсидия. Какво искат да правят другите партии, си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Има голяма разлика“, допълни премиерът.

 Агенция Фокус, БГНЕС, Дарик

„Аз предложения не коментирам. Ние имаме правителствено решение на Министерския съвет партийните субсидии да са 1 лев и сме го дали това решение на правителството. Ние сме взели решение на базата на референдума за 1 лев и ГЕРБ го защитава. Ние не правим предложения, а сме взели решение. Все едно аз мога да предложа да асфалтираме до луната пътя и да ви заведем да го видите с терористите заедно.”, заяви на журналистите Борисов, цитиран от Petel.bg