Борисов на инспекция в нова фармацевтична база: Който има ваксини, ще оцелее

Премиерът Борисов е отново на инспекция.

Този път – в в нова фармацевтична база. Тя е към завод „Антибиотик“ – Разград.

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, обобщи наблюденията си Борисов. И подчерта, че „два дена работа на този завод, за България е достатъчно“, имайки предвид производствените капацитети на фабриката.

Заедно с премиера са шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, зам.-министър Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Разград. Премиерът посети производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 милиона лева.

„България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности. Министър-председателят отбеляза, че капацитетът на завода ще позволи да се произвеждат милиони дози, така че да се отговори на огромните потребности от ваксини и да се спасяват човешки животи. „В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

От разговора с него стана ясно, че имаме готовност за започване производството на български ваксини. Както и, че складовите помещения на предприятието позволяват съхранение при минус 12 градуса.

„Като казаха от „Пфайзер“, че трябва да ги пазим, една седмица бяха в стрес моите хора“, отбеляза Борисов по повод изискванията за съхранение на ваксината на „Пфайзер – Бионтех“.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини“, заяви премиерът.

„Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, добави премиерът Борисов.

Тук е като военна база, похвали домакините той.

„Виждате какви скандали става с липсата на ваксини. „АстраЗенека“ са си изпълнили само 30 % от договорите. Твърдостта на Урсула фон дер Лайен в момента е похвална, ние я окуражаваме, за да си изпълняват договорите. Друго си е да произвеждаме тук ваксини, така че да направим всичко необходимо“, допълни още Бойко Борисов.

„Преди една година всички се борехме във военната промишленост да има инвестции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало. Само успехи ви пожелавам. Напред“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отчете, че за основните булеварди на Разград са отпуснати 2 млн. лв., още 1.5 млн. лв. за реставрацията на джамията, както и 100 хил. лв. за църквата „Св. Борис Покръстител“.

Инвестиционният проект на „Биовет“ в Разград е за 400 милиона лева и чрез него ще бъдат разкрити 350 работни места, написа по-късно във „Фейсбук“ Борисов.

„Капацитетът на предприятието се разширява за производството на ваксини и други медицински продукти. Ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която да захранва завода. Където има инвестиции се подобрява средата за живот, повишават се и доходите на хората. Правителството винаги е помагало за модернизирането на населените места в страната. Миналия месец предоставихме близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в Разград. Съдействаме и за ремонтите на църквата и джамията в града. Осигурихме и средства за почистване на коритото на река Бели Лом“, пише още министър-председателят.

В рамките на посещението си в Разград премиерът Борисов акцентира също върху сериозната подкрепа, която правителството е оказало за развитието на общината. Миналия месец кабинетът отпусна близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в града, както и 1,2 млн. лв. за продължаване на строително – монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Преди седмица кабинетът осигури и над 80 000 лева за почистване коритото на р. Бели Лом.

Източник: Епицентър.бг