Борисов: На първо място за мен е здравето на хората. Трябва да бъдем брат за брата

Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Това е лоша енергия. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение е на БСП.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от тях като крайно рестриктивни, пише новини.бг.

„Той ми каза, че ще върне закона заради думата невярна“, заяви още министър-председателят.

„Искам всеки, които е специалист и доктор да си каже думата и за последващите мерки, защото никой не може да ни каже каква ще е ситуацията след пандемията. Всички казват, че мерките ни са най-навременни и най-точни. По предписание на Щаба, там където има струпване на хора се разпространява бързо вируса, едно по едно ги затворихме тези места“, каза той.

„Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре,но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност“, категоричен е Борисов.

По думите му още утре, когато влезе закона, те няма да гласуват за текста на БСП. „Ако има по-добър текст, то той ще се подкрепи. Затова, когато ми дадоха това, което е говорил президента Радев и това, което той каза в четвъртък – няма нищо общо едното с другото. Тогава аз приех нещата, които каза за много правилни“, обясни министър-председателят.

„Първата и основна задача, за която полагаме усилия и се е доказало в световен мащаб е – да не се събират хора на едно място. България е била във войни, плащала е репарации и е била на купонна система и е оцеляла.

Сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата. Второто нещо за което ние се грижим е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. До последния лев ние ще стискаме, за да имат нашите пенсионери пенсия. Всякакви безумни предложения. Радев не е казал една конкретна мярка. Всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал за колко време. Ние сме подвластни на времето. Ако автомобилните гиганти спрат, то нашите заводи за къде ще произвеждат електроника, седалки, врати и т.н.“, запита Бойко Борисов.

Борисов попита защо Радев не е предвидил тази криза. „Имахме облекла и веднага ги раздадохме. Днес ми се обади премиерът на Македония и ми се моли за лекарството, което днес Мутафчийски раздаде на болниците. Дай ми само една опаковка, моли ме той. Всяка опаковка я търсим и докарваме от целия свят. Италия иска 90 млн. маски на месец. Кой можеше това да го предвиди, дори и Китай- най-мощната икономика не успя. В 10 си говорихме. Сега като се събрахме с колегите – все едно не сме говорили със същия човек“, подчерта още Борисов и добави, че всеки ден по два пъти се дават брифинги и всеки един министър е пред хората и ги информира.

„Полша изкара и армията по улицата. Армията у нас ще се използва за тилови действия, за да подпомогне другите“, каза той. „Това няма да ги обиди“, подчерта още премиерът и добави, че това са мъже в разцвета на силите си – защо да не помогнат.

„Държавният резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той е на сайта на Министерство на финансите. Ако след три месеца изчезне коронавируса – искам най-добрите да измислят къде и какво точно да подпомогнем, трябва да има пари за пенсионерите. Най-важно е здравето на хората“, заяви още той.

„Ако се увеличат хората, които са под карантина – то ние мислим за създаването на социални кухни и т.н. Огромна част от хората разбират какво става. Международният обмен на новините много помага – като виждат катафалките в Италия и какво се случва в Германия“, добави той.

„Днес бе създаден медицински съвет от 5 специалисти, които ще са ми като проверка на това, което прави Щаба“, обяви Бойко Борисов. Той подчерта, че Щабъта е мозъка, правителството изпълнява, а Съвета ще е мозъчният тръст.

Попитан дали ще удължат извънредното положение, то той заяви: не, ако не се налага. По думите му през криза се минава само с лишения, с ограничения и с единство. „Трябва да бъдем брат за брата“, подчерта още той и добави, че в първите дни на войната винаги е хаос, защото нещо ново се случва. „Системата е огромна и трябва да се преструктурира всяка една дейност“, каза той.

На въпрос дали държавата се подготвя за световната рецесия, Борисов заяви, че у нас има 250 чужди завода и ако те спрат работа – това ще е ужас за нашата икономика. „Нашето потребление е малко и ако те закъсат, то това ще ни се отрази. Няма специалист или икономист, който да ни каже кога и колко. Затова стискаме парите така“, категоричен бе Борисов.

„На първо място за мен е здравето на хората. После ще се измъкнем и ще се възстановим. Не искам да задлъжнява младото поколение“, отсече още той.

Премиерът бе категоричен, че първата новина трябва да е колко са излекуваните, а после да се съобщава колко са заразените.

„Всеки ден се кръстим и се молим някой учен да измисли лекарство. За един месец ние психически ще оздравеем“, заяви той.

Ето какво предвижда Законът, приет на второ чете от парламента:

МВР ще може да следи по разположението на телефоните ни дали спазваме задължителната карантина и къде се намира човек, поставен под карантина.

Мярката важи до края на наложената карантина за всеки конкретен случай, а не до края на извънредното положение. МВР може да проследява местоположението ни през мобилните ни телефони. Това важи за наложената карантина за конкретен случай, а не до края на извънредното положение.

Законът предвижда и наказания за невярна информация за заразна болест и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Беше гласувано наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

Наказанията ще са за невярна информация за заразна болест, заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Военнослужещите ще имат право на проверки за установяване самоличността на лицата.

Те ще могат да ограничават до пристигане на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките. Ще могат да спират превозни средства до пристигане на МВР.

Ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато това е „абсолютно необходимо“.

Предвиждат се и мерки срещу спеклулата.

Ако търговец пуска за първи път стока в продажба, тя трябва да е с не повече от 20% надценка спрямо цената, на която е купена на едро.

Нарушителите ще се наказват с глоба до 100 хиляди лева или 5% от оборота. А ако стоките се продават отдавна, максималната цена не може да е по-висока от среднопретеглената продажна цена за последните три месеца.