Борисов на “Струма”: Каква красота – канавки, тревички, дръвчета, двойни мантинели!

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира завършения участък от лот 3.1 между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“ на АМ „Струма“.

Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и преди началото на активния летен сезон.

Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени от трасето.

„Ако не бяхме намерили общ език, това нямаше да стане. А сега за една минута минаваш отсечката“, каза Бойко Борисов.

Премиерът беше посрещнат от над 5000 души нашосето, които стандираха „Бойко, Бойко!“ Всички искаха да се снимат с него и той не отказа на никого от мераклиите. фенове на ГЕРБ го въветваха „Не давайте Цветанов! Важен е за партията. Какво толкова – купил си апартамент, те откраднаха цели заводи“, на което Борисов отговори: „Мен ме изядоха за един кокошарник, за който си плащам данъците. „Не им обръщайте внимание, нека си говорят. Важно е вие какво правите!“, отговори му фен.

“Виждате колко много стени сме направили, за да се укрепят свлачищата. Не сме се отказали от магистралата, ние сме си дали проекта“, беше категоричен министър-председателят.

,,Магистралата ще я направя до Кресна. После, който иска, да дава няколко милиарда, да я качи по върховете. Не визирам никого. Има много мераклии за власт – нека да намерят добри решения, нека да съберат няколко милиарда и да го направят както искат. Вижте колко стени сме направили, за да спрем свлачищата – милиони тонове бетон са излети. Виждате и мостовете какви са – по 100 метра мостове, огромни съоръжения са това“, обясни Борисов.

,,Не мога да я кача магистралата на върха, защото искам да вдигам и доходите. Това биха били грешни пари. И тук следва въпросът дали да ги дадем тези няколко милиарда за тази отсечка от 14 км или да има магистрала от Видин до София, за да може от Солун, като минеш по „Струма“, да стигнеш Видин“, посочи той.

,,До октомври догодина ще направим магистралата до сръбската граница, защото това са основните коридори – 4, 8 и 10. Сега със Световната банка работим по проекта за София-Скопие-Тирана. Три банки финансират този проект“, каза още премиерът Борисов.

Бойко Борисов припомни пред журналистите, че правителството продължава да работи за повишаването на доходите на българите, като са отпуснати средства за увеличаване на заплатите на учителите, военните, полицаите, медицинските сестри, за майките на деца с увреждания.

„Тук българите трябва да си дадат сметка – дали да дадем няколко милиарда за 14 км. отсечка, или да има магистрала от Видин до Струма. Считам, че е разумно да седнат и еколози, и инженери да се разберат“, подчерта още премиерът Борисов.

В 6,5-километровия участък от АМ „Струма“ са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста – над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.

Заедно с министър-председателя бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

На откриването на отсечката присъстваха още областният управител, Бисер Михайлов; кметът на Община Благоевград, д-р Атанас Камбитов; кметът на Община Петрич, Димитър Бръчков; кметът на Община Симитли, Апостол Апостолов; кметът на Община Банско, Георги Икономов; кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев; народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Георги Динев и Стефан Апостолов.

На събитието бяха и стотици граждани и строителни работници.

Въпреки забавянето – пускаме 6.5 км от автомагистрала „Струма“ предсрочно, каза премиерът.

Заместник-министърът Нанков уточни, че тези 6.5 км от новия участък на автомагистрала „Струма“ са разположени в тежък терен. „С около година предсрочно изпълнение. Знаем темата с археологията“, каза той и уточни, че всички артефакти и културно-исторически ценности от района са преместени с идея да се изгради бъдещ археологически център.

Според премиера трябва много да се благодари на археолозите, че са се съгласили да не се преправя проекта на участъка от автомагистралата. По думите му иначе скоро участъкът е нямало да стане. „Въпреки забавянето – предсрочно“, изтъкна още Борисов и добави: „Как да не ги е яд! (БСП)“.

Министър-председателят посочи, че този участък е трябвало да стане за олимпиадата в Гърция през 2004 г.

Борисов тества новия път лично шофирайки джипа си по аутобана. „Гледай каква красота! Да ти е драго! Канавки, тревички, дръвчета, двойни мантинели“, заяви той.

Нанков обясни подробно какво е свършено до момента при строителството на АМ „Струма“.

С викове „Бойко“ работниците посрещнаха премиера, който ги поздрави с „Добър ден“.

Пред журналистите премиерът заяви, че изказва големите си благодарности на археолозите. „След 15 – 20 дни ще започне строежът и на тунелите в планината и ще стигнем до Кресна“, каза Борисов. На въпрос за Кресненското дефиле, той отговори, че ще направи магистралата от двете страни на Кресна.

„Искат да мине ей така отгоре. Ама да съберат няколко милиарда! Може да я направим и на въже да виси, но това ще струва много скъпо, каза още той. И допълни, че не се отказва от магистралите.

Ние даваме разумен проект. Ако не се приема, ще караме по магистрала от двете страни и влизаме в Кресна по стария път. Така че да смятат., каза той.

Премиерът подчерта също така, че е много благодарен на археолозите.

Вижте кадри как е изглеждал участъкът от АМ „Струма” през 2017 година и как изглежда сега. В 6,5-километровата отсечка са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста и един надлез, публикува кадри във Фейсбук премиерът.

Намерените археологическите ценности при строителството ще могат да бъдат разглеждани от пътуващите. На мястото ще се изградят алеи, паркинги, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки.

Източник: Епицентър.БГ