Борисов: Направихме пътища за хората, а като се стабилизира индустрията ще вдигнем и пенсиите

Премиерът Бойко Борисов обикаля района на Котел.

И след Соколарци на път за Ябланово отново заговори за комунистите и възродителния процес.

Коментира, че са плашили хората, че ГЕРБ ще им вземе земята и ще им смени имената. „Каквото са правили комунистите, за нас го приказваха“, коментира премиерът.

И продължи за пенсиите. Финансовият министър Владислав Горанов се обади от задната седалка, че се повишават. „Вдигаме ги с близо 6%, като се вдигне икономиката – и с повече“, добави финансист №1.

В селото го посрещна кметът от ДПС. Гид по време на обиколката му бе кметът на Котел Коста Каранашев.

Районът е смесен. И спомняйки си за възродителния процес, Борисов коментира: „Ако не са били тогава толкова силни НАТО и Варшавския договор, тук е щяло да бъде Косово!“

Искаме не само главните улици да се правят, казаха хората. Министър-председателят: Кметските наместници ще направят списък и догодина като дойда, ще има!

„ГЕРБ-еджия съм, на тези, които ни вършат работа, на тяхна страна съм“, каза жена от селото. А министър-председателят попита дали тук е идвал друг премиер.

По-късно Борисов написа във фейсбук:

„Посетих село Ябланово. Само толерантността може да спаси България. Защото ето тук по тези места са изселени хиляди мюсюлмани. Нарочно ги питам как се казват, за да видят хората, че са само мюсюлмански имена. Лъжеха ги, че ще дойдем, ще ги изселим, ще им съборим джамиите. Ние им направихме пътища. Като се стабилизира индустрията ще вдигнем и пенсиите.“

В смесените райони битката между ГЕРБ и ДПС е огромна, защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората, изтъкна Борисов по време на посещение в друго котелско село – Филаретово. И тук той бе заедно с кмета на Котел Коста Каранашев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Кметът Коста Каранашев обясни, че от 1986 г. в селото не е имало асфалтирана улица. „Предстои ни откриване на пенсионерски куб, а по един проект сме осигурили и безплатна медицинска помощ – ще идва една медицинска сестра по график и бабите и нуждаещите се ще получат всичко, от което имат нужда. За всички с доходи под 340 лв. има осигурена и безплатна юридическа помощ“, каза още той. Каранашев уточни, че всяка година във Филаретово се правят по няколко улици и тази година ще се продължи в същия дух.

В отговор на искане на хората от Филаретово да се поставят легнали полицаи премиерът Бойко Борисов заяви: „Като имаше дупки, колите караха бавно. Направиха асфалта – сега дай да направим легнали полицаи. Те дупките играеха тази роля. Само пари харчим“.

Пред журналисти Борисов заяви, че е доволен от това, което е видял по време на обиколката си. „Но минавам да чуя хората, а не аз да съм доволен. Вчера видяхте световната агенция „Стандард енд Пуърс“ какво дава за България – стабилност, много добри инвестиции на правителството – именно в инфраструктурата, която хората желаят. Защото хората от предишното село, в което бяхме, нямат вода в чешмата – не могат да сготвят вкъщи, не могат да се изкъпят“, коментира Борисов.

„Понеже много в София се спекулира с ГЕРБ и ДПС – има ли други партии тука, в смесените райони, освен ГЕРБ и ДПС? Няма други партии и битката е огромна. И то не за друго, а защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората. Нашата кметица тук спечели точно с 1 глас при повторното преброяване. Така че на жълтите павета много обичат да говорят политолози и социолози, но нека да дойдат да видят хората“, каза още Борисов.

На въпрос как ще коментира изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова от сутринта Борисов отговори: „Не искам да се занимавам с нея“.

Източник: Епицентър.БГ