Борисов: Напрегнато ми е, притеснено ми е. Погледнете от Варна – вляво Крим, вдясно Истанбул. В такъв регион живеем

Европейският съюз осъди източната част Средиземно море и Егейско море и подчерта своята солидарност с Кипър и Гърция, без да отлага обаче срещата на върха Европейски съюз – Турция на 26 март във Варна.

Това стана тази нощ на среща на върха на лидерите от ЕС, продължила до 3 часа българско време.

Европейските лидери категорично осъдиха неотдавнашната атака в Солсбъри и се съгласиха с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за нападението.

В първия ден от срещата на върха в Брюксел европейските лидери обсъждаха икономически и социални въпроси, сред които и идеята на Еврокомисията за налагане на данък на големите интернет компании в страните, в които извършват своята дейност.

Важна тема беше скандалът с британската Кеймбридж Аналитика, неправомерно използвала лични данни на милиони потребители на Фейсбук.

„За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно“, каза Туск. Европейското право и националните законодателство трябва да се спазват и прилагат“, посочи Доналд Туск – председател на Европейския съвет.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта важността на диалога с Анкара и спазването на споразумението за бежанците и съобщи, че подготовката на срещата на върха ЕС-Турция върви с пълна сила.

„Както казах на колегите, като погледнете от Варна – вляво Крим, вдясно Истанбул. В такъв регион живеем. Така че напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания има на всички да се опитаме да успокоим отношенията с Турция“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Днес срещата на върха в Брюксел продължава с основна тема Брекзит. Очаква се европейските лидери да одобрят споразумението, постигнато между Брюксел и Лондон за преходния период сред напускането на Великобритания през март 2019 година.

Източник: Епицентър.бг