Борисов нареди: Да няма намалени пенсии!

Премиерът Бойко Борисов привика на „Дондуков“ 1 социалния министър Бисер Петков, синдикатите и ръководителя на НОИ Ивайло Иванов заради новата формула, по която от тази година се изчисляват пенсиите.

Тя ощетява хиляди, сочат експерти.

Премиерът разпоредил на експертите да няма намалени пенсии, се разбра след разговора на „Дондуков“ 1.

На него присъствал и вицепремиерът Томислав Дончев. По-късно той съобщи пред медиите, че нито един „нов пенсионер“ няма да бъде ощетен, нещо повече – предвижда се да бъдат отпуснати 53 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите.

Шефът на НОИ Ивайло Иванов пък обясни пред медиите, че, за да няма ощетени, всяка нова пенсия ще се смята и по старата, и по новата формула и ще се прилага тази, която е по-благоприятна.

В измененията на пенсионния режим става дума за т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула.

Според новите правила вече няма да се избират трите най-силни години преди 1997 г., също така няма да се зачита и доходът между 1997 г. и 1999 г. Ще се вземат предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега.

Аргументът за отпадането на другите три години е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. И се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

Източник: Епицентър.бг