Борисов нареди: Догодина ТОЛ-системата да се въведе. Вдигам догодина и с 10% доходите

Догодина ТОЛ-системата да се въведе, нареди премиерът Бойко Борисов на зам.-министъра на регионалното строителство Николай Нанков по време на поредната инспекция.

След като се повози на електрокар из халетата на мебелен завод в Божурище, Борисов отново подкара джипа – този път в посока Драгоман.

Премиерът иска да инспектира връзката със Сърбия. Освен Нанков, с него са вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, пише Епицентър.бг.

Докато пътуват, Нанков обяснява как върви строителството на АМ „Хемус“, обяснява, че материалът от старите мостове се използва в новото строителство, за да се пестят средства. Но посочва, че програмата на строителите е много амбициозна и затова за финансиране ще разчитат на премиера и на финансовия министър.

Борисов обаче отсича: „ТОЛ-системата я вкарвайте! Тези тирове, дето вървят – да плащат! Аз искам да вдигам догодина с 10% доходите, искам да дадем повече пари за медицинските сестри. ТОЛ-ът е печатница за пари, защо го инвестираме! Не може само да бъркаме в готовите пари на приходните агенции.“

И продължи, обръщайки се отново към Нанков: „Има система – влиза тирът – плаща си, ето още едни. Гледай колко са тук – само тези ще изкарат заплатите на валяците, я ги преброй!“

Зам.-министърът опита да се измъкне с репликата на премиера, че ако беше лесно, преди 30 години да са били въвели ТОЛ-системата.

Но Борисов веднага го скастри: „Тогава нямаше движение. Нали виждаш защо е паваж. Знаеш ли защо е паваж? Защото бяха танковите бригади и всичко е правено да може да се движат танкове, да не развалят асвалта. Само за войни сме си говорили тогава!“

По време на пътуването премиерът спираше, за да разговаря с работниците на автомагистралата. Питаше ги откъде са и след като чуеше – Перник, Дупница, Кюстендил, питаше как се предвижват до местоработата си, дали им се плаща редовно и добре. „Виж как работят … с настроение. Ама така се вдигат доходите … с работа“, каза той на министрите си.

По време на пътуването премиерът нареди на Дончев да се заеме с въпроса с кадрите. „Децата не искат да учат за инженер, трудно им е“, обясни вицепремиерът на Борисов, който напомни: „Хората обаче това искат“.

По време на проверката на  строителството на част от изграждането на отсечка от магистрала „Европа“, Борисов каза: „Ей така най-обичам – от една поляна, път да стане. „Теменужките обаче трябва да преместим“, информира го Нанков, а министър – председателят му каза: „С еколозите ще говориш, една теменужка не искам да се смачка. Всичко да се измести“.

С изграждането на аутобана ще бъдат направени три връзки на Сливница. „Ей и Сливница ще намаже“, добави доволен Бойко Борисов.

По продължението на магистралата ще бъдат направени също така и седем отбивки за почивка – четири в посока Сърбия и три от другата страна.

Премиерът разговаря с част от работниците на автомагистралата. Той се поинтересува как се предвижват до терена и дали им се плаща редовно и добре. „Виж как работят … с настроение. Ама така се вдигат доходите … с работа“, каза той на министрите си.

Източник: Гласове, Епицентър.БГ