Борисов натири Методи Андреев по познатия до болка сценарий

Днес Борисов натири Методи Андреев по познатия до болка сценарий – вече не ми трябва и „налице са основателни подозрения“. Не че Методи във всеки един момент от последните години не е бил в ситуацията на „нужен само докато крещи неистини като последна инстанция“ по Мирча Крешан, и по тази причина днешното поредно изтъпление на Борисов, че Методи шушнел на депутатите от ГЕРБ разни внушения за вината на премиера, довела до катасрофичен резултат, на практика доведе до изстрел със шут.

Като кадровик Борисов винаги е бил комбинатор и е попълвал околното си пространство на два принципа: по-глупави от него, за да не го изместят, по тази причина – верни и истерични кресльовци, които си изиграват картите като врагове на опонентите на Борисов и когато това свърши или се издънят, с тях се демонстрира силна ръка и принципност.

Всеки един от депутатите и министрите на ГЕРБ е събирателен образ на пороците на всички останали. Днес стана ясно, че дори и представителите на т. нар. гражданска квота на управляващата „партия“ в лицето на добилия отново популярност Методи Андреев това латентно гербаджийско състояние изпъкна в цялото си величие.

Причинитте за това са най-малко три:

1. Самият Борисов има ниско ниво на компетентност, дори с проявление на некадърност, което дълго е прикривано с маската, наречена харизма.

2. Индивидуалните му характеристики на лидер и управленец са непривлекатлни за интелигентните, умните и компетентни хора и те не желаят да работят под „шлифера“ му и не се нуждаят от чадърра му.

3. Кадрите му се търсят и намират в повечето случаи на произволно избрани „кръстовища“ и други странни места.

Всичко това предопределя краха и на двата му мандата. Управлението не е лъжица за всяка уста. Управлението изисква знания, умения, гъвкавост, избор на правилните компромиси. Изисква стратегия и тактически похвати, които гарантират успеха, а когато ги няма, са прокоба за катастрофа. Финалът на този вид управление по презумпция е предизвестен. Другото е само форма на проявление. В нашите условия всичко това е съпроводено и със заплахи – заплахи за министри, заплахи за кметове, заплахи за членове, с други думи заплахи за всички, които дръзнат да се покажат самостоятелни, дори и глупаво, като Методи Андреев.

Любомир Кольовски