Борисов: Не бием ли, отиваме си. Затова мислете много в неделя

„Мислете в неделя много, защото съм казал – не бием ли, си отиваме. Божа работа, както каже народът”, заяви премиерът Борисов в Разлог.

Министър-председателят, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева срязаха лентата на регионалното депо за битови отпадъци край разложкото село Баня, обслужващо четири общини.

Според него доказаното манипулиране на разговора между „двете каки” не го е уязвил нито преди, нито сега. „Думите отлитат, направеното остава.” Така премиерът коментира казуса както с въпросния разговор, така и с проверките, доказали, че няма участие в офшорни фирми.

„Отдавна ме бяха предупредили, че ще излизат такива записи, всичко е съшито с бели конци, рано или късно всичко излиза наяве”, каза още Борисов. (Той има пред вид записите от разговорите на Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Мондешки. Днес в „Труд“ адвокатът твърди, че разговарящите правели съзнателно записите, говорили си разни неща „за всеки случай“, като в същото време твърди, че казаното в тях, не било истина.)

„Уважавам артиста Стефан Данаилов, но не и политика. Данаилов е на всяка манджа мерудия. Той само подвежда хората.“ Така Борисов коментира на зам.-председателя на БСП пред бТВ, в което той нарича Борисов „Гинко Пружинко” заради склонността му да обяснява с повод и без какво е постигнала ГЕРБ като управляваща партия.

„Стефан Данаилов е слаб политик. Той подвежда хората. Казва, че политиците били възбудители, а не будители. Нали 15 години и той е в политиката? Разкарваше Пламен Орешарски и ни обясняваше колко добър премиер бил”, коментира Борисов в сряда, цитиран от „Фокус”.

Той каза още, че Данаилов и партията му саботират всичко, което правителството прави, след това обаче идвали на място и казвали „колко е хубаво“.

„Регионът ви става все по-хубав и все по-чист“, обърна се министър-председателят към жителите на Разлог, където днес откри ново депо за битови отпадъци. Проектът беше пред провал през 2013 г., но беше спасен с допълнително финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството.

Депото в Разлог струва общо 12,8 млн. лв., от които 11,8 млн. лв. са безвъзмездно финансиране. То ще обслужва четири общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Досега те депонираха отпадъците си в старото сметище на Разлог, което през лятото създава големи екологични проблеми – отпадъците се разпалват под повърхността, в резултат на което се обгазяват Разлог или с. Баня .

„Започваме да рекултивираме старото депо. За региона в момента се проектира. Единственото обещание, което си го движа, но е трудно, завършат ли проекта – обещал съм газ да докараме до Банско и Разлог, зимно време смогът да изчезне. Проектира се, не съм го забравил и си го гоня и този проект“, посочи Борисов.

Той допълни, че всички поети ангажименти за региона по отношение на пътната инфраструктура са изпълнени.

„Сега правим пътя за Баня, до Рилския манастир ще пуснем изцяло нов път до две седмици, за Мелник също”. Премиерът посочи още, че се строи и участъкът от автомагистрала „Струма” от Сандански до Кресна, в близките дни ще започне и отсечката от Благоевград до Кресна.
По-рано днес той откри спортната зала „Неврокоп арена“ в Гоце Делчев.

„Имаше проблем с изграждането на спортната зала, но говорихме с кмета и с депутатите и осигурихме финансиране за завършването й, за да имат младите хора повече възможности за свободното си време“, каза премиерът при откриването.

Многофункционалната спортна зала „Неврокоп Арена“ е комплекс с обща застроена площ от 3071 кв. м. Включва зала с 1100 места, подходяща за състезания и тренировки по хандбал, баскетбол, волейбол, борба и тенис, хотел за настаняване на спортисти и общи части за посетители. За изграждането на спортното съоръжение държавата е отделила над 3,3 млн. лева, а от бюджета на общината са вложени 620 000 лв., съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов припомни, че в сътрудничество с централната изпълнителна власт от няколко години в Гоце Делчев е изграден нов парк, оправени са и пътищата.

„Всичко това е възможно, защото има парламент, има правителство, има – колкото и да не се харесваме, някакво разбиране за стабилност”, коментира премиерът.

Той отбеляза също, че програмата за саниране на жилищни сгради, за която „в началото малко ни се смееха”, видимо променя вида на градовете и повишава цената на имотите, без да се вдигат данъците.

„Виждате какъв им е обликът. Като се знае на какъв хал сме всички, не виждам след колко години и десетилетия някои ще ги оправи. А с тази програма хем се вдига цената на имота…, хем данъците не се вдигат. Напомням, че местните власти определят данъците. И няма как някой да дойде и да ви изгони, за да ви вземе апартаментите. Все пак да напомня за това“, каза Борисов.

Той съобщи, че в Гоце Делчев се санират 16 блока, в Благоевград са готови 22, а хората и общините показват голяма активност по програмата и вече са подадени около 4000 нови заявления.

Пред хората от града Борисов посочи, че правителството отделя средства и за останалите населени места от региона, за да усещат хората промяната, и даде пример с предоставени 300 000 лв. за спортна зала в Брезница и осигурени 300 000 лв. за Мусомища за отстраняване на проблеми с колектора.

„Каквото е поискал кметът, всичко е направено“, разкри премиерът./Гласове