Борисов: Нека политик на годината да е Томислав Дончев, защото Цветанов беше много пъти

Думите на 2017 година за мен са „мир“ и „Балкани“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по „Дарик“ радио.

По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си.

„15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това“.

Премиерът отново подчерта, че „България пази най-добре шенгенските граници на Европа“. Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни.

„Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов.

По темата за разразилото се задочно напрежение с Валери Симеонов заради втория лифт на Банско Бойко Борисов коментира:

„Не съм се виждал още с Валери Симеонов, защото ме нямаше. Факт е, че 2001 година е подписан договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС одобрява втори лифт на Банско, го правим. Аз съм за втори лифт, спазвайки се закона, но да са спокойни и еколозите, без да се отреже нито един бор, ако се отреже, то да се засадят още 1 000 на тяхно място“.

„За мен политик на годината е Томислав Дончев. Искам просто да дам своята оценка за неговата работа. Цветанов е бил много пъти, да чуе сега и Дончев, че неговата работа се забелязва“, каза Борисов, след което засегна и темата за мораториума върху новите лекарства.

„Ананиев каза в парламента, ако трябва нещо допълнително да се гарантира е, че ако в 1/3 от страните има дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Вчера изпратихме „Спартан“ да транспортира едно детенце в Германия, искам да успокоя хората, ще се погрижим за всички, ако не работи нещо добре, вкарваме го в парламента и го решаваме. Не искаме българите да се превръщаме в опитни зайци“, допълни министър-председателят.

По темата за увеличението на цената на водата премиерът повтори думите на регионалния министър Николай Нанков, че най-бедните ще получат водни помощи.

„Държавата може да си позволи да плаща водата на най-бедните“, категоричен бе Бойко Борисов в обясни, че е извикал на съвещание министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и здравния министър Кирил Ананиев.

„ГЕРБ няма представител в КЕВР, за да няма спекулации по поскъпването на водата, но не може да се полива с питейна вода, коментира Борисов по повод вчерашния протест срещу поскъпването на водата в 14 града.

„Точно затова Нанков е при мен“, каза още Борисов.

Източник: КРОСС