Борисов: Ние трябва да мислим за оръжия. От нас изискват милиарди, за да се превъоръжим

„ЕС има нужда от стабилността на България заради финансовата криза в Гърция и политически проблеми в Македония“.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Осмия конгрес на КНСБ, предаде „Фокус“. По думите му политическите сили трябва да си дадат сметка за това.

„Винаги сме се старали това, което поемаме като ангажименти към синдикатите, да го изпълняваме. За съжаление промяната в НК влезе в парламента, но не стигна времето“, каза той и обясни, че еднa oт пъpвитe пpомeни нa нoвитe yпpaвлявaщи щe бъдaт пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, c ĸoитo ce ĸpиминaлизиpaт дeйcтвиятa нa paбoтoдaтeл, ĸoйтo пpeчи нa cъздaвaнeтo нa cиндиĸaт и paбoтaтa мy в нeгoвитe фиpми.

„Що се касае до международната обстановка тя е ясна – тежка, и последиците са за Европа и в това число за България“, посочи Борисов.

„Там, където се харчат милиарди заради проблеми, за които изобщо нямаме вина за тях, винаги след това се отразява на социалната сфера, за съжаление“, каза лидерът на ГЕРБ и визира безмислените войни които се водят, даващи хиляди човешки жертви и милиони бежанци, които са огромен натиск върху икономиката на страните, особено в периферията България, Гърция, Италия.

„Две са темите, по които се харчат пари. Първата е бежанците. ЕС и ние харчим много пари, а решението на проблема не се вижда. Втората тема е ескалацията на въоръжението. Надпреварата в тази област, войните и конфликтите, които се водят, ни подсказват, че трябва да се превъоръжим. За това също ще са необходими милиарди. Вместо да говорим за мир и инвестиции, ние трябва да мислим за оръжия“, каза още Борисов.

„Ръстът на доходите пряко варира със социалния пакет на Жан-Клод Юнкер. Този пакет обаче трябва да се приложи във всички страни от ЕС. Разликата между заплащането на един български работник и някой западен, в някои сфери, стига до 1:10. Има резерви да се вдигнат доходите на работещите. Трябва да затворим всички дупки, през които изтичат средства от бюджета, за да можем да вдигнем пенсии и заплати. Няма управляващ, който да не иска такова нещо“, подчерта Борисов.

„За това всички политици трябва да сме национално отговорни. За това подадох оставка. Това беше висша форма на демокрация. Не съм виновен аз, че хората пак ни избраха. Желая успешна работа на конгреса. С общи усилия може да постигнем повече неща за гражданите на България“, завърши Борисов.

Източник: Епицентър.бг