Борисов: Ние в момента сме тежка президентска република, като на Путин, то няма по-тежка

Ще върнем мандата, искаме да стоим много далеч от всичко, което се случва в този момент.

Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Той застана пред медиите заедно с всичките си заместници в партията.

„Ще предложим Даниел Митов за премиер, ще предложим състав на Министерски съвет пред сградата на Президентството, за да могат хората да сравнят. И след това ГЕРБ ще върне мандата на момента“, обяви Борисов тактиката на ГЕРБ.

Моделът „Борисов“ се справи с всички кризи, а после – хаос, изтъкна бившият премиер в словото си.

Бившият премиер продължи словото си със сравнение на това, което е направил кабинета на ГЕРБ и това, което е в момента.

С какво ви пречи ГЕРБ сега? Направете си кабинет, обърна се към опонентите си в парламента Борисов.

„Ще започна с решението на ИК, защото това е единственото, което зависи от нас, ако някой ден, защото небивалата криза, в която ни вкара Радев с неговите марионетни партии, достига върхове. Ако дойде нашият ред, ще предложим за министър-председател Дани Митов и пред президенството ще предложим състав на кабинет, за да могат хората да видят и сравнят и веднага ще върнем мандата така, както сме заявили. Искаме да стоим много далече от всичко, което се случва в този момент в българската политика.

В последните дни няма български политик, който да не казва хаос. Единствено нашият слоган се оказа верен. Вие видяхте кое е другото. БСП казват „Сигурност в промяната“.

Много се забавлявам с г-жа Нинова, не са прави нейните съпартийци да я гонят по сокаците на Бузлуджа, тя изведе партията до невиждани висоти – трето и четвърто място“, започна Борисов.

„Моделът „Борисов“ означава – лидер на Балканите, всички мероприятия се провеждаха в София. Икономически растеж, в първата двойка и тройка, мащабни във всички посоки инфраструктурни проекти, знаете ги, рекордни ръстове в земеделието, икономиката, автомобилния клъстер и мога още много да говоря за този модел. Да не говорим за спорта, че там ще ни хейтят, те няма какво да кажат“, продължи Борисов и изрази учудване какво са модернизирали от Демократична България, след като част от предизборния им слоган, бил модернизация.

„ДПС така рестартираха държавността, че не могат да изберат правителство, дори не искам и да ги коментирам!“, отсече лидерът на ГЕРБ.

Продължи с Ковид-ситуацията.

„В Русия 21 000, Турция 26 000, Гърция 4181, България – 805 – сиреч, ние оставихме държавата в най-блестящата ситуация от всички в Европа. Дори сега, те се вдигат, но с няколко хиляди по-малко от Гърция. Ние отворихме ресторантите месеци преди нашите съседи. Ако бяхме продължили, уважаеми сънародници, досега щяхме да имаме, какво е станало след нас. Осигурихме 3 млн. ваксини от всички модели, без „Спутник“, но като гледам Русия, добре е“, коментира и задаващата се вълна от коронавируса Борисов. Той съобщи, че у нас са ваксинирани едва 15%.

„Предупредих какво целят хората от ИТН, те го направиха. Повече няма да прогнозирам, че се сбъдва. В същото време не искат за освободят парламента, за да тръгне рулетката. Защо го правят, не знам.

Миграционната криза – лагерите са пълни.

Ето, и Шарл Мишел, попитайте ги с Урсула фон дер Лайен, няма седмица да не съм говорил с тях и с Реджеп Ердоган за натиска. В Афганистан стават чудовищни неща и бежанците прииждат, защото бягат от смърт. Ако не е Турция, България става буфер. Гърция има острови, но България няма. Неслучайно лятно време във Варна, идваха Ердоган, Макрон, Орбан, Вучич, сега…

Ние с тази провалена ваксинация ни очаква много тежка ситуация и тези, които сега говорят за трети избори, трябва да си понесат отговорност след време. Учуден съм как могат да принизяват, че някой потривал ръчички за този хаос. Ние сме си дали живота, времето, най-хубавите години, за да бъде България стабилна държава. Колегите от Европа през ден ми се обаждат и питат какво става в България. Дори Митов, с неговия брилянтен английски, не може да обясни какво става. Как ще се радваме?

Искам да се обърна към всички, които говорят за дълга ръка на ГЕРБ. Имате прекрасно мнозинство в парламента. Вие два месеца създавахте илюзиите, че ще направите правителство без ГЕРБ. Прекрасно мнозинство, решете всички въпроси.

С какво ви пречи ГЕРБ? Сега и тази илюзия убихте с обидите, с които се наричате един друг. Не виждам как тези хора ще поддържан илюзията и не виждам как ще подобрим ниската избирателна активност.

ИТН в България не са победители, от чужбина им дойдоха гласовете. Когато сме напълно готови, ще лъсне и тоя пореден Костинброд. Без значение кой е първи, втори, трети, дайде, щях да кажа да се уважаваме.

Създайте илюзия у хората да отидем на трети избори. Ние дори не предлагаме помощ. Няма въпроси към нас. Спряха плана за възстановяване, лъснаха връзките им. От сутринта – провал в енергетиката, провал в туризма, в икономиката, финансите, здравеопазването, искат им оставката. Кое им харесват? Над 12 млн. са платили обезщетения на уволнени хора само по един принцип – дали са хора на ГЕРБ. Това къде го има? Ако съумеят да оправят тона, тогава вече ще съм доволен“, заяви още Бойко Борисов.

В момента имаме премиер, който си е подал оставката преди да е назначен, обрисува обстановката Борисов.

„Много искам да видя модела „Нинова“, модела „Трифонов“ – този модел е „предлагаш – махаш“. Що се скараха така?

Колегите от „Да, България“ освен постове и власт, министерски места, друго не ги интересува. Като победите, ще си направите министри.

Грозно звучи като кажат министър на Борисов, ние сме били коалиционно правителство и е бил сам за себе си.

Молбата ми към колегите и да се смирят в името на доброто, но доброто да започне да побеждава. Видя се, че с омраза и обиди, нищо не се получава. Да се опитат както и ние, да бъдат градивни. Те са удобни, само да ги цитираш“, посъветва опонетите си Борисов.

„Колко пъти да кажа, че за кандидатурата за президент на ГЕРБ ще говоря, когато свършат парламентарните избори.

В момента какво се оказва – че всички искат да са опозиция. Ама беше лесно преди – ние теглихме каручката, те подскачаха около нас. Майтапи, шоу, коли, да не съм срещал разбиране от тези хора?

Добрият изход е да се възвърне нормалната практика на управляващи и опозиция. Без 61 от 240 могат да се събират и да правят каквото искат“, отговори бившият премиер на въпроса кого ще предложи ГЕРБ за президент.

Томислав Дончев обясни, че е имало хора на предишните избори, които не са отишли да гласуват, за да не се изложат.

„Ние сме готови да бъдем опозиция, но няма правителство. Ние в такава криза, с толкова отворени въпроси, не сме били никога. Как ще бъдат организирани следващите избори? През две седмици, 2 в 1, не чуваме отговор на тези въпроси“, заяви още Дончев.

Борисов още веднъж подчерта, че кандидатът на ГЕРБ за премиер, отново ще е Даниел Митов, а министрите ще бъдат представени пред президентството.

„При положение, че всички са заявили, че няма да го подкрепят, ще харчим като Слави Трифонов парламентарно време, затова. Искам да сме максимално далече от тези хора.

Социолозите ще предвидят след всичко това, което ще се случи през следващите месеци и много хора ще отрезвеят. Какво смятам аз е без значение.

Резултатът от изборите ще го видим, ако има такива. Убеден съм, че тези два-три месеца до следващото съставяне на правителство, много от политическите лидери, ще получат отговор от гражданите. Кога сме мислили, че неговите хора, на Асен Василев, ще кажат, че е мошеник? Ами къде забравихме

Спецов? Пак казвам – не давам съвет, но дайте да уважаваме избирателите на всяка една партия, оставете лидерите.

Зад всяка една партия седят български граждани. В момента такава омраза върви между самите избиратели, с тези обиди, които си нанасят, това вече е омраза“, заяви на пресконференцията Бойко Борисов.

Той се учуди и как е възможно Корнелия Нинова с 36 депутати в Народното събрание, да поставя условия и дава акъли.

„Нали бърбореха, че няма пари? Как става така, че всичко си върви? Даже отчетоха и по-високи приходи. Трябва да има финансов министър, който да не е мошеник, да не е лъгал и мамил. Харчовете ще ги изхарчат, това е ясно, но как ще дойдат приходите? Ние сега на кой да гласуваме? На Спецов и Василев? Радев трябва да си понесе цялата отговорност за тези кадри, които назначи“.

Борисов заяви, че планът за възстановяване не е представен още, защото е пропит от корупция и лобизъм.

„Нашият здрав разум е доказан. Кое да подкрепим, на Радев правителството? Тези, които ги харесват, да си ги подкрепят, да си правят актуализацията. Колкото може по-дълго да остане Рашков, е хубаво, за да видите демокрацията. Искам да стои, за него, ако поотделно се гласува, бих гласувал. Пури и коняк пак е корупция. Съдружника на Асен Василев казва, че е мошеник. Ами Спецов как
си е прехвърлил фирмата? За нас какво доказаха?

Рашков може би проверява активно Спецов, на кой си е продал фирмата, чуваме, че един плагиатствал, друг незавършил, какво ли не чухме.

Ще дойде ден, в който здравият разум и доброто ще надделеят над омразата, няма шанс да не се случи това, дали след 6 месеца, накрая народът ще ни принуди.

В анархия и хаос няма просперираща държава. Най-малко пък ние. Кой ме е питал дали искам да подкрепя? Ами като дойдат на 17-ия етаж, кажат „Добър ден“, като няма да дойдат, какво ме питате? Една лентичка искам и те да отрежат, за да им изръкопляскам, нека да направят и те нещо“, каза Бойко Борисов.

„12 години ние отговаряхме за всичко, сега те да отговарят и да си сърбат попарата на Радев, която надроби с юмруци, омраза и хаос“, отсече Бойко Борисов.

„Явно са му извивали много ръцете, като гледам как се ядосва“, сподели
бившият премиер за държанието на Слави Трифонов.

Готов съм да си сътруднича с всеки, който иска доброто на България,
разбирам уловката на въпроса, отговори на друг въпрос Борисов.

„Месеци наред едноличният управник на България, се казва Румен Радев. И всичко, което става, е с неговите хора. Ние в момента сме тежка президентска република, като на Путин, то няма по-тежка. Фактът, че те ни извикаха в парламента да се явим и ни взеха оставката, а днес не могат днес да се съберат и да вземат оставката на този, който не иска да е премиер. Радев постигна хаос, направи парламента за смях. Народът го гледа сега със смях, щото не знаят кой какво по-пиперливо ще каже. Той ги създаде партиите на протеста, с юмрука напред, ходиха там да коленичат“, атакува Борисов държавния глава.

Източник: Епицентър.бг