Борисов: Нищо не пълни хазната и става като язовир „Студена“

Ние нямаме приет бюджет. Новият на ЕС не е приет и той е с 6 млрд. по-малко.

Не само, че няма буфера, а ние още нямаме бюджет на ЕС. А как ще се приеме после в парламента?

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг от Министерски съвет, цитиран от Блиц.

„С прискърбие казвам, че тази европейска солидарност се разби на пух и прах – всяка държава затваря граници и спира европейски граждани панически“, каза той.

„Много икономисти се изказва и аз знам прекрасно, че ако не се подпомогне бизнесът, няма да има индустрия и от кого да се вземат данъци. Едновременно с това трябва да се плащат заплати, пенсии, социални и т.н. Нищо не пълни хазната и става като язовир „Студена““, заяви Борисов.

„В Брюксел всички ни гледат като предаваме на живо. От там ни казват така – имате едни пари във фондовете, вземете си от тях. Те не идват нови пари, а взимаме от останалите стари. Няма и бюджет на ЕС от където да се даде“, каза Борисов.

„Европа дава по-малко пари от предишния период, единственото което дава е на свой риск да вдигаш дълга и дефицита, но за това ще си платиш“, заяви той.

„Не чух нито един президент да се изкаже срещу правителството си, когато всички са на фронта. Дори кралицата не е казала нещо на Борис Джонсън. В момент на криза да излезеш да си нахейтиш правителството“, упрекна още министър-председателят.

„Има една много хубава поговорка: „Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Бих казал на Радев – не пожелавай жената на ближния, да не стане твоя. С неговите експерти… ще го видя. Така, в кръга на шегата да си ги кажем нещата“, заяви Бойко.

„Може да съм лош, но искам да съм добър стопанин. Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото. Как пък всички си дойдоха от Франция от ски и сега ние да извадим на народа парите и да ги подкрепим? Няма да стане. За една седмица и вече искат пари да ги подкрепяме. Нас кой ни подкрепи, като първата година дойдохме на дефицит?“, запита той.

„Да се обединяваме, само тогава може да преминем през кризата“, завърши Борисов.