Борисов: Нищо по-хубаво за България няма от ЕС. Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда

„Как ще направим с БСП коалиция? Понеже такива опорни точки чувам. Не е възможно. По-добре да има правителство на малцинството, но да се знае кой носи отговорността, вместо да е размита“.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса, цитиран от Епицентър.бг

По-рано тази сутрин Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ са с протегната ръка за общо управление с БСП.

Бойко Борисов коментира, че правителство с много партньори, като сегашното е изключително трудна работа.

„Компромиси, компромиси, компромиси и винаги се трупат на най-голямата партия“, подчерта Борисов.

Премиерът в оставка се обърна и към Иво Прокопиев, който също присъстваше на срещата.

„Г-н Прокопиев, аз за това съм и тук. „Моята съвест е 100% чиста, картички не пращам аз, освен личния ти SMS за Нова година, който ти пратих. Никога не съм ползвал репресия в целия си съзнателен живот. Колегите ми ме обвиняват, че съм мек и благ“.

Бойко Борисов похвали Росен Плевнелиев, че е имал много успешен мандат.

Относно защо е подал оставка, Борисов отвърна, че било въпрос на морал и даде пример с Дейвид Камерън, който веднага си тръгнал след Брекзит.

Той каза, че е убеден, че Корнелия Нинова ще участва в съставянето на служебното правителство.

„Животът показва, че всичко, което съм прогнозирал, се случва. Ако г-жа Нинова участва в съставянето на правителството, аз съм спокоен, това е демокрацията. Ако не участва, тогава съм притеснен“, коментира премиерът в оставка.

Борисов обяви политиката на Тръмп, че е в разрез с тази на Европейския съюз.

„Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда. Нищо по-хубаво за България няма от Европейския съюз, нищо по-добро да водим своята балансирана политика. Защото някои казват: С Русия ще водят по-балансирана политика“. Ние с Росен я водехме – той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения – да си върнем туристите, да си ремонтираме самолети, кораби, износ с 14% е по-голям“, завърши Бойко Борисов.