Борисов: Няма болница в България без най-съвременна апаратура

„Няма болница без най-съвременна апаратура.“

Това каза премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви за националния протест на медицинските работници вчера с искане за обещаните по-високи заплати.

„Аз следя рамката на здравеопазването, там винаги даваме повече пари. Как се разпределят – това лекари, директори и други по веригата в сферата трябва да проверят, да променят, така, че да има за всички“, коментира премиерът и даде за пример с всички ремонтирани болници, покупката на нови линейки.

„Никога не съм подвеждал медицинските сестри, че ще им увелича заплатите, с огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри. Пет млрд. и 256 млн. лв. са отпуснати за здравеопазване. Следващата година за здравеопазване ще има 300 млн. повече. Медицинските сестри в едни болници получават много добри пари върху основната заплата. Заплатата там никак не е 950 лева“, подчерта Борисов. По думите му пари има за прослужено време, за трудов стаж и за извънреден труд.

„Достатъчно пари, два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. Колко болници трябваше първо да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега, помните ли какви беше апаратурата, допотопна беше в болниците и сега няма болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща сме свършили, за да бъдат удовлетворени, така както полицаите, така както военните, така както в много други сектори“, добави още Борисов.

Източник: Дневник.бг