Борисов няма полезни ходове. Изцяло сме зависими от волята на Ердоган

Терористичната опасност за Балканите не е намалявала, а се е увеличавала през последните години.

Заплахата за България е толкова пропорционална, колкото е ролята на страната ни за противодействие на тероризма.

Това каза депутатът от „БСП за България” и експерт по сигурността Славчо Велков в ефира на БТВ.

„На Балканите има радикализирани хора, сражавали се за Ислямска държава. След разгрома на терористичната групировка, тези хора се връщат в своите страни, а радикализацията върви“, това каза експертът по сигурността Йордан Божилов.

„Има възможност за преминаване на границите. Те се преминават, независимо от усилията. Сега с хубавото време тези опити ще зачестят“, прогнозира Велков.

„Военните конфликти са една част от зараждането на миграционните вълни. Миграцията е обективен процес и трябва да взимаме обективни мерки, подчерта Божилов. Друг фактор са болестите, бедността, социалното изключване, тероризма.

„Ние зависим от волята на Ердоган“, убеден е Велков. „Дори позицията на България по отношение на казуса „Скрипал“ зависи и от нея. Решението е правилно, но Борисов няма много полезни ходове. Той иска газов хъб, за който газ може да дойде от Турция. По тази причина трябва да запазим добрия тон в Ердоган“, убеден е Славчо Велков.

„Това се превърна във въпрос на принадлежност и глобална оценка, на действия и политики. Изключително важно е да имаме единство. То обаче не беше постигнато. За съжаление Европа се раздели и в този случай на скорости. България е председател на ЕС и е балансьор вътре в ЕС. Това е ключовото за нас. Прочитът на този случай беше различен“, каза Божилов.

„Дипломатическата война може да доведе до нова студена война“, предупреди Велков. „Случаят „Скрипал“ не е съд, а оценка на действията на Русия. Не може друга държава да се намесва в изборите на някоя държава – с отрова, с фалшиви новини или с манипулация“, подчерта Божилов.

„Ситуацията в света е такава, че без диалог проблемите няма да се решат“, смята той. Според Славчо Велков срещата на Путин с Ердоган и иранския президент е много важна. На нея ще се вземе решение не само за бъдещото партньорство по газовите и енергийните проекти, а и за ситуацията в Близкия Изток“.

Източник: Епицентър.бг