Борисов: Омразата е голяма. Призовавам Скопие към разум. Целостта на Македония е жизненоважна за нас

„Призовах всички да намерят политически изход от тази криза. Този конфликт тлееше години наред. Емоционалните чувства на партиите трябва да отстъпят на второ място. Омразата е голяма, Надявам се да се намери политически изход. Европа трябва да запази цялостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата си интеграция“.

Това заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов, съобщава Епицентър.бг.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че когато има такова напрежение се подават оставки, както направил той, преди да спечели за трети път изборите.

„Използвах личните си контакти“, добави още той на въпрос за среднощните разговори с македонски лидери, без да уточнява имена.

„Не е нужно да се взимат допълнителни мерки по границата ни за момента“, добави той.

Разтревожен съм, следя процесите много внимателно. Снощи, без никаква намеса във вътрешните работи, разговарях с лидерите и ги призовах да намерят изход от тази пиолитическа криза.

Тук чувствата на лидерите на партиите трябва да останат на второ място, защото има голяма омраза между хората, така че трябва да се намери политически изход от кризата, заяви Борисов.

Много е опасно да има такова напрежение до нашата граница. Обясних, че при такава ситуация се подава оставка, минава се през избори и каквото кажа народът, се изпълнява, категоричен е Борисов.

При подобни процеси, кървища и безскрупулни дейности в един парламент, не можем да не бъдем разтревожени. Това е тлееща опасност за целите Балкани.

Премине ли се границата на етническата толерантност, веднага се стига до тежки напрежения. Затова ни трябва стабилност и у нас – да не допускаме чужда намеса и така да водим политиката си, че да не се налага да ни дават акъл, допълни Борисов.

Цялостта на Македония е жизненоважна за България. Призовал съм ги да проявят разум, да загърбят чувствата си един към друг и да си свършат работата, защото всички от Европа чакаме да изпълнят критериите.

„Българският етнически модел на толерантност е много приемлив. Премине ли се границата се стига до тежко напрежение. Трябва ни стабилност, за да може с твърда позиция от всички институции да не допускаме намеса във вътрешните работи на България. Трябва да управляваме така, че от чужбина да не искат да ни дават акъл“, каза Борисов.

„Цялостта на Македония и пътят й към ЕС и НАТО е жизнено важна за България. Призовал съм ги да проявят разум и да загърбят чувствата си един към друг. Важно е да си свършат работата“, добави лидерът на ГЕРБ.