Борисов: Опозицията твърди, че сме стари и да си ходим. В сравнение с Байдън аз съм пионерче!

„Понеже виждат, че са слаби, виждат, че нямат програми, че нямат опит, че са некадърни, говорят само, че било важно ГЕРБ да не е на власт, че вече сме стари.

В сравнение с президента Байдън съм пионерче. С такава опозиция е лесно“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в ъв ферма за биволи.

По-рано премиерът тръгна отново на инспекция. С него е министърът на земеделието Десислава Танева.

Край зелени ниви премиерът се срещна със зърнопроизводители. „Да видят хората хлябът на народа как се изкарва“, отбеляза министър-председателят.

„Досега бях на Министерски съвет. Раздавахме пари за всичко“, каза им Борисов. По време на разговорите покрай групата минаха групи роми с каруци, които го поздравиха и му пожелаха да продължава само напред.

„Затова ни обичат, защото сме им дали хляб, дали сме им всичко. А когато работят, не крадат. 50 000 деца от ромски произход сме върнали в класните стаи“, коментира премиерът. И се обърна към зърнопроизводителите с въпрос крадат ли ромите.

Не крадат, но се пазарят по три пъти на ден – преди да започнат работа, по време на работа и след работа, бе отговорът.

Изпълнихме ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега, подчерта Борисов.

Премиерът изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания.

За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов добави, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

„Това са едни от най-големите ни зърнопроизводители. Спомням си Дянков, като беше, правеха протести. Той не искаше да им плаща акцизите на горивата. Какви години бяха – 2009 г… Не трябва да се забравя, защото сега всички обичат да ни дават акъл. Трябва да намерим баланса между големите, средните и по-малките“, каза от своя страна Борисов.

„Заложили сме над 800 млн. лева за възстановяване на язовирите за напояване“, каза още Борисов и напомни, че правителството е отпуснало средства за редица църкви и манастири.

Източник: Епицентър.бг