Борисов отговори на Путин: Не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на НАТО и ЕС

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на „Турски поток“!

Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден.

Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той отговори на въпрос, свързан с изявлението на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на „Турски поток“ насвоя територия. Думите на Путин бяха изречени на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи.

НЕ ИМ Е ПРИЯТНО, ЧЕ СМЕ ЛОЯЛЕН ЧЛЕН НА НАТО

Сигурно не им е приятно чисто политически, че България е толкова силен, лоялен член на НАТО и ЕС, коментира още премиерът Борисов.

Той отбеляза, че България спазва всички правила и препоръки на ЕС.

„Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация“, коментира Борисов заканата на Путин, че Русия може да потърси алтернативни пътища за своя газ.

„България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се направиха процедури, конкурси, одобри се от Европейската комисия“, добави той.

„Вече имаме около 150 километра, които сме изкопали, полагат тръби и строят в момента. Бяхме преди няколко седмици със сръбския министър на енергетиката. Така че вече сме на 140-150 километър. Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“ с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, подробно разясни как върви строителството на газопровода на българска територия министър-председателят. И посочи, че ако има забавяне, то е било наложено от необходимостта на първо място да бъдат изпълнени препоръките на Европейския съюз по въпроса.

ВСИЧКИ НИ КАЗВАТ: БРАВО! БЪЛГАРИЯ СТРОИ „ТУРСКИ ПОТОК“!

„Ако и аз бяха действал така, както БСП, когато бяха на власт и Драго Стойнев – министър, тогава дойдоха от Брюксел и казаха за наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки и проектът се спира. В момента всички казват: „Браво! България строи „Балкански поток“, строи интерконектора с Гърция“, продължи настъпателно Борисов.

Бойко Борисов каза още, че президентът на Русия Владимир Путин е добре дошъл да види с очите си с каква скорост се строи „Турски поток“.
„Строим с голяма скорост. Късно започнахме, защото трябваше да се минат много процедури“, обясни отново премиерът. И припомни, че външният министър Екатерина Захариева, когато е била в Москва, е предала поканата към Владимир Путин да посети България.

Това е добър повод да види напредъка по нашите проекти, каза премиерът Бойко Борисов.

„Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газоразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон“, още веднъж обясни той.

„Когато имаме такива големи мощности и газови магистрали догодина, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива, това ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят, но ще бъдем готови в срок със сигурност“, беше категоричен министър-председателят Бойко Борисов.

От темата за газовите доставки и изявлението на Путин, Борисов премина към друга – за неотдавнашната си визита в САЩ и срещата с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

КРАЙ КАМИНАТА НА БЕЛИЯ ДОМ – ВИДЯХ РОЛЯТА НА МЕДИИТЕ

„Да си на камината в Белия дом заедно с президента Тръмп и то в компанията на неговия заместник и на държавния секретар – това е много добре“, коментира посещението си във Вашингтон Борисов.

Запитан посещението във Вашингтон ли е било най-важното външнополитическо събитие за годината за него, Борисов отговори:

„Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. Никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места – Корея, Япония. За първи път тук дойде японския премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера!“

„Видях ролята на телевизията, на медиите. Винаги дават президента Тръмп с едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, много с гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост. А той е един изключително симпатичен човек. Уникален! Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра“, каза Борисов. И обясни, че от медиите е останал със съвсем други впечатления за американския президент.

И продължи:

„Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта! Беше ми драго заради България!“, каза още Бойко Борисов.

„Беше ми драго, заради тоя народ, който да, през какво ли не е минал, но сме го постигнали“, повтори Борисов.

После се върна на темата за свободата на медиите. И сподели, че е видял бутане и крясъци на пресконференцията на Тръмп от страна на американските медии. И подчерта, че не би искал да види това в България.

Борисов благодари на държавния секретар Майк Помпео – много добре бил подготвил президента Тръмп.

Гледайте по другите посещения колко често се събират тримата заедно – Тръмп, Помпео и Пенс, посочи Борисов.

Американците пращат човек по темата за медиите, защото аз поисках, каза още министър-председателят.

ИСКАМ ДА ХВАНА БИКА ЗА РОГАТА

Бойко Борисов каза още, че лично ще посрещне американския представител по енергетика и ще го заведе в Козлодуй.

„Поискал съм да дойдат в тези сфери, в които искам да хвана бика за рогата“, обобщи Борисов.

Но добави: „Автоцензурата аз не мога да я контролирам!“

Гледах със съжаление Тръмп и неговите медии как се караха, бутаха и биха. Не искам да виждам това нещо там. Свобоздата на медиите у нас е толкова голяма, че вие ако ми кажете едно поне нещо, което не е стигнало до хората….Днес гледам, че 4 жени протестират пред „Илинден“ защо общината прибрала в дома клошари да не умрат от студ…Какво лошо е направила общината, възмути се Борисов.

Тръмп беше изключително подготвен за ядрената ни енергетика и другата седмица идват експерти по ядрената енергетика, за да видят какво имаме и какво може да има. Да, руски са реакторите, електрониката е арабела…Тръмп веднага схвана всичко и каза, че ще ни прати хора. Присъствието на вицепрецзидента и държавния секретар по срещите също е от голямо значение за нас, посочи Борисов.

Запитан за изпращането от страна на САЩ на човек в посолството, който

Аз съм поискал такъв човек, защото ми омръзна да слушам лъжи от Репортери без граници. Питам ги: дайте ни факти какво не е излъченво. Да, двама олигарси си направиха кой сайт, кой телевизии…и като стане нещо казват: Аз съм издател. Ами те не са ли по правилата на закона. Аз като не съм на поста, ще си направя един сайт или с една камерка ще ходя и ще съм най-добър и ще кажа: Няма да ме пипате, защото съм издател. Да, аз съм поискал от САЩ да дойдат в различни сфери – в ядрената сфера, за върховенството на закона…, там, където искам да хвана бика за рогата, отсече Борисов.

Поисках от Репортери без граници да дадат едни правила и да съберем издателите…, коментира той.

ЦАЦАРОВ Е МНОГО НАЧЕТЕН, ГЕШЕВ Е МНОГО ДОБЪР В ОПЕРАТИВНАТА ДЕЙНОСТ

Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично, та коментирате и казвате, че са от един отбор, попита Борисов водещата, която обобщи, че двамата са еднакви оглавяват двата репресивни органа в държавата..

Цацаров е много начетен, Гешев е по-добър в оперативната дейност и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото има оперативно мислене. Цацаров дойде от съдия и е в час с всички присъди, докато МВР и прокуратурата.

Нервността на Путин идва и от тази работа, защото ние действаме безкомпромисно срещу шпионите, коментира Борисов и казуса с Николай Малинов, който бе пуснат от съдия да отиде и да получи орден от Путин, въпреки че е обвиняем.

Аз подкрепих най-много Лозан Панов с парламентарните си групи, Христо Иванов ни беше министър, той идваше често при мен г-н Панов и аз казах, че ще го подкрепя. Не съм лицемер, посочи той.

Кой да сложа за правосъден министър? Мая Манолова ли да сложа, само тая глупост не бях правил. Затова сложихме Данаил Кирилов, посочи Борисов. Той изтъкна, че е имал срещи с хора за поста главен прокурор, но всички били мързеливи, а най-подходящ беше Емил Радев.

Вината ми е, че както направихме Мая Манолова обмбудсман, така поискаха и техен главен прокурор, омръзна ми вече да им слушам глупостите, каза още той.

БРАТЪТ НА ГЕШЕВ Е ЛИЧНА ОХРАНА НА РАДЕВ

Братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев, той има пряка връзка, там се прегръщаха. Радев нямаше с какво да влезе в новините, докато ние бяхме в САЩ и затова върна указа. ВСС два пъти с 20 на 4 гласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбираме от това, има специалисти, които са там и избират, коментира още премиерът.

Аз съм демократ, не понасям някой да ми кляка на колене, отсече той за падането на колене пред президентството от страна на противниците на Гешев.

Ще направя извънреден Министерски съвет и ще приема всички препоръки на Венецианската комисия, каза още Борисов. Ще приемем да изслушват главния прокурор в парламента, каза още той. Вчера в Мадрид разговарях 15 минути и напомних на Урсула фон дер Лайен, че ще й изпратя писмено всичко, което е препоръчано, посочи той.

БИСЕР ПЕТКОВ НЕ СЕ СПРАВЯШЕ

Социалният министър Бисер Петков не се справяше със задачите си. Затова смених днес и Ирена в Перник. Те са проспали източването на язовира и неслучайно е махнат и шефът на ВиК. 2,7 милиона отпускаме на кмета на Перник, защото е хубаво да се пречисти водата и да търсим алтернативен източник, дал съм задачи и при това безводие ще строим язовири, а 10 ремонтираме основно, каза той.

Източник: Епицентър.БГ