Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев, а то не беше трасирано нищо!

Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво е трасирано, а то не беше трасирано нищо“.

Това отговори премиерът Бойко Борисов на народния представител от „БСП за България“ Антон Кутев н въпрос, какво е постигнал с визитата си в Москва.

Премиерът участва за първи път от единадесет месеца на парламентарния контрол днес.

„Щеше ми се да започна и с отговор на въпроса на Корнелия Нинова, как бихме могли като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност може повече, затова преди време предложихме министърът по европейските въпроси на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим. Сега вие ни предлагате същото – да работим заедно. Добре, приемаме го“, каза още Борисов.

Премиерът заяви,  че се бил подготвил да отговаря „по другояче“, но заради акцента и тона на питащия обяви, че ще отговаря кратко.
Преди това Антон Кутев цитира противоречиви позиции на премиера по енергийни проекти през годините и попита какво точно са си говорили сега с руския президент Владимир Путин.

След отговора на Борисов, че е минал по „трасирания“ път от Радев, Кутев му каза: „Вашата закачка с президента не е във ваша помощ, защото той има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това“.

Депутатът от БСП каза още, че оценката на Борисов за срещата коренно се различава с това, което говорят от Кремъл. „Вие просто не се разбирате с тези хора – имате някакъв начин на комуникация, който е съвършено различен за тях и за вас“, допълни Кутев.

Вие чакате да дойда в парламента, не за да свършим някоя работа, а за да си изговорите това, което сте си намислили. За рейтинги бих казал, че ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП. А Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента“, отвърна Борисов и продължи: „Толкова да не съм бил със заклет преводач и толкова да не съм разбрал какво казваше, а на живо го предаваха“. Той обяви, че е говорено за допълнително количество газ, което да влезе в България.

„Съжалявам за това, че винаги, когато съм идвал в парламента, вие не искате да свършим някаква работа, а да си изговорите, каквото искате. Това, че Радев има по-висок рейтинг, не значи нищо. Срещата ми с Путин беше три часа, тя беше предавана на живо. Затова не мога да се съглася с вас, че нищо не сме се разбрали. Ние говорихме за допълнително количество газ, което ще влезе в страната. Затова бях добронамерен и се обадих и на Румен Овчаров. С Русия имаме договор до 2030 г. Сега говорим за увеличаване на количествата на доставките“, обясни Борисов състоянието на газовите доставки и преговорите с руската страна.

Вместо да ме питате мен, питайте президента, какво е трасирал на срещата си с Путин“, изтъкна премиерът.

„Така започнат разговор, води до такова отношение“, обърна се той към БСП, в отговор на репликата на Кутев, че не разбира руски език и че преводачите му не са му превели точно какво е казала руската страна.

„На 13 юни се събират всички министри. Мисля, че ще се договорим част от газа да се търгува на територията на България“, заяви премиерът. „Използвате случая да се заяждате с мен, да си разменяме реплики. Това не помага на никого“, обяви Бойко Борисов.

Нашите партньори вдясно твърдят, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам?“, попита премиерът.

Като дойде Путин в България, ще го помоля да ви обясни на руски какво сме говорили, това мога да направя“, каза още Борисов.

Репликата на премиера бе в отговор на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев, който заяви: „Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това“. „Вие просто не се разбирате с тези хора. Имате съвършено различен начин на комуникация. Трябва да си смените екипа, защото с този няма да се справите“, посочи социалистът.

За първата година от третия си мандат Борисов е идвал само няколко пъти в Народното събрание, което е повод за критики от страна на опозицията.

Днес той дойде в Народното събрание в 10.58 и влезе в пленарна зала, докато течеше дебатът за модернизацията на армията и закупуването на нови изтребители. Заради появата му депутатите не ползваха традиционната си почивка.

Преди началото на контрола лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува Борисов, че не идва в парламента, не защитава българския интерес при формирането на новия европейски бюджет и го призова да обсъдят нашата позиция по въпроса в българския парламент.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари, че Борисов е сред депутатите днес въпреки натоварената му програма.

След престрелката си с Кутев в пленарната зала премиерът напусна парламента, избягвайки журналистическия интерес.

Източник: Епицентър.бг