Борисов: По-добре президентите да пият кафе, отколкото армиите им да се блъскат

„Във всички случаи е по-добре, когато сме на един съвет, на една маса.“

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на Европейския съюз.

Като пример за положителната практика на тези съвети Борисов изтъкна това, че в рамките на тях президентът на Армения и президентът на Азербайджан да седят заедно и да водят един добър диалог. И е по-добре да пият кафе, отколкото армиите им да се блъскат, примерно в Нагорни Карабах.

„Черно море е едно прекрасно място. То може да стане място където да минават газопроводи, може да има пристанище, може да има бизнес, има огромни възможности“, добави премиерът. Той изказа надеждата си да задълбочаваме отношенията си с Украйна, Молдова, Армения. Черно море е регион, който търпи връзка с Дунава и оттам и с Дунавската стратегия, припомни Борисов.

Бойко Борисов беше пресрещнат с въпроса дали от Източното партньорство е заплашена Русия, на което той отговори: „Русия не е от държавите които се плашат, поне от това което съм чел…“ Борисов отново изтъкна, че всичко, което е постигнато в рамките на източното партньорство, е дело на огромен труд, доста компромиси, но и никой не е идеален.

„Във всички случаи е по-добре когато сме на един съвет, на една маса – да се дискутират проблемите, в диалог и по един европейски начин“, заяви Борисов.

Премиерът е оптимист за това, което се случва по време на нашето председателство и се надява източното партньорство да продължи. „Надявам се този климат, по-добре да сме заедно, отколкото да отсъстват хора в преговорите, да бъде приложен и в Западните Балкани“, заяви по другата актуална тема Борисов.

По отношение на Брекзит и сложността на преговорите, Бойко Борисов заяви, че истински се надява на Мишел Барние, който е „един изключителен дипломат, да успее да си свърши работата“.

На 11 декември ще се проведе среща с Тереза Мей и министри от Великобритания, стана ясно от думите на Борисов. Надеждата е да се поддържат едни добри отношения между държавите и заради бизнеса, и заради студентите ни в Англия. Борисов не пропусна да отбележи и че в последните години много англичани вече живеят у нас. Във всеки случай Великобритания е изразила желанието си нивото на сътрудничество между служибте на двете държави да продължи да бъде високо.

Във всеки случай Брекзит не е добра ситуация, повтори отново Борис: „Не е добре за ЕС да излезе една от най-мощните икономики. Но така са решили, така ще направим.“

„С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство, защото докато Германия е блокирана, нищо не върви както трябва“, каза още премиерът.

Относно подготвена ли е България за неочаквани събития, като „хард“ Брекзит Борисов заяви: „Сега да кажа, че сме подготвени, означава, че се надценяваме. Ако попитате, който и да е премиер тук или канцлер, те ще ви кажат, че не са подготвени. Това не е решение само на България“.

„Да, ще ни струпа много, защото темите са много – източното партньорство, Западните Балкани, Брекзит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността“, поясни Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че разчита и на колегите си в Българите – на президента, на председателя на Народното събрание, на партиите в парламента. „Сега месец преди председателството да излизаш и казваш, че трябват предсрочни избори при положение, че само преди шест месеца им дадох да управляват. Дадохме оставка и казахме – ето, каквото каже народът. Не виждам това да е добър тон, но това си е тяхна работа“, допълни Борисов.

Източник: Епицентър.бг