Борисов: По-изгодно за България е да увеличи вноската си в ЕС

По-изгодното за България е да се увеличи вноската в бюджета на Европейския съюз, заяви днес премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, предаде БТА.

Общностният бюджет е една от темите на заседанието.

България е сред нетните получатели от бюджета, като средно на едно евро, внесено в бюджета на ЕС, страната получава обратно три евро. Темата за преразглеждане на вноските бе поставена от институциите на ЕС покрай напускането на Великобритания и очерталия се годишен недостиг от 10 милиарда евро.

Засега страните са разделени. В началото на февруари се появи информация, че България и още седем държави – членки на ЕС, от източната част на континента, са се съгласили да увеличат вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1.1% след напускането на Великобритания. По-късно обаче българското министерство на финансите отрече информацията.

По повод предложението занапред Европейската комисия и Европейският съвет да имат общ председател, премиерът изрази съмнение, че ще се постигне съгласие. Няма да бъде един ръководител на Съвета и на ЕК. Надали по този въпрос ще се получи консенсус, коментира той.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакване България и Румъния да бъдат приети в Шенген заедно. Минавали сме през различни периоди – те са били по-напред от нас, ние също сме били по-напред от тях. България и Румъния заедно влязохме (в ЕС), заедно ще влезем в Шенген. Това са нашите обични съседи, трябва да правим всичко възможно да вървим заедно и да си помагаме. Би било грешно да се възползваме и да казваме “Идете настрани”.

Нашата сила в региона е единството, подкрепата и в това да имаме просперитет. Заедно с колегите трябва да направим така, че да не се спираме, а да си помагаме и да вървим заедно напред, обобщи Борисов.

По неговите думи може незабавно или в най-скоро време, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, нашите страни да бъдат приети в Шенген с въздушните и морските граници. Там риск няма. Егоистичният риск идва от сухопътните граници, защото, ако ние станем външна граница на Шенген, до Амстердам няма къде да ги спират (мигрантите), посочи премиерът. По неговите думи затова много държави се страхуват да подкрепят приемането на нашата страна в Шенген със сухопътните граници.

Когато колегите от Вишеградската четворка казаха, че са готови да платят да направим заградително съоръжение и с Гърция, казах им, че мечтата на поколения българи и гърци е била да пътуват свободно, без огради. Не само отказах, а винаги заявявам, че на Гърция трябва да се помага с всичко, за да се справи с този проблем, посочи премиерът.

Източник: ГЛАСОВЕ