Борисов почна с гръмки обещания, че средната работна заплата ще подмине 2000 лева

По-малко от месец преди парламентарните избори премиерът Бойко Борисов започна да дава гръмки обещания в традиционните си включвания на живо във „Фейсбук“.

„Следващите четири години, вчера правихме разчети, ще вдигнем БВП до 100 млрд. евро“, каза премиерът Бойко Борисов днес при посещението си в ремонтиращия се с държавни пари храм „Рождество Христово“ в град Шипка.

През миналата година БВП е около 120 млрд. лева, или 61.37 млрд. евро.

Окончателните данни още не са публикувани, но Европейската комисия прогнозира -4.9% свиване на реалния БВП в България през 2020-а.

„Преди четири години никой не вярваше, че ще стигнем 120 – 130 млрд. лева. 196 млрд. лева, мога да им го обещая“, каза Борисов.

Премиерът допълни, че кризата с коронавируса е спряла за малко ръста на БВП, но в следващите месеци той ще продължи да расте. Средната работна заплата ще подмине 2000 лева, каза още Борисов. В края на декември миналата година тя е 1468 лева.

Премиерът подчерта, че при такова развитие на ситуацията при финансирането отново на първо място ще бъдат църкви, манастири и джамии. „Защото има ли вяра, има народ, има бъдеще“, обобщи Борисов.

Източник: „Дневник“