Борисов: Подкрепяме въвеждането на ваксинационен паспорт

Бойко Борисов заяви по време на инспекция на строяща се спортна зала:

„Забавянето на доставките на ваксини от компаниите-производители поставя под риск имунизационните планове на страните членки на Европейския съюз.“

Премиерът уточни, че ще постави проблема на започващия тази вечер Европейски съвет:

„И се надявам и Комисията много по-твърдо, строго, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, които сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да им пращат натам повече ваксини. Даже е недопустимо. Тук трябва да бъдем изключително сурови Европейската комисия и ще подкрепя Урсула фон Дер Лайен с всичкото това, което казвам в момента“.

България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или „зелени електронни коридори“ за тези, които са ваксинирани или са преболедували Ковид-19, информира БНР.

Тези теми ще бъдат в дневния ред на срещата на евролидерите:

„Със Себастиан Курц, с другите колеги сме го съгласували, с гръцките ни приятели как ще го наричаме – електронен, зелен паспорт, но да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, да живеят нормалния си живот“.

Източник: Petel.bg