Борисов: Постигнахме висок икономически растеж от 4%, безработицата падна под 6%, нисък външен дълг 24%

„Преди 6 месеца заявих от тази трибуна, че ще работим по диалогичен начин. Ще разчитаме на открит диалог с Европарламента, за да постигнем повече. Благодаря на всички ви за изключителната подкрепа. Голямо благодаря“.

Постигнахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме.

Още толкова затворихме в Съвета, за да могат нашите австрийски колеги да започнат преговорите с вас още през юли. Българското европредседателство си постави четири основни приоритета и постигнахме успех и напредък по всички от тях. Безспорно най-големият ни успех бе постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани“.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент.

„Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Мисля, че нашите усилия имаха резултат – Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да постигнат споразумение за името. Това е исторически момент и постижение, с който всички трябва да се гордеем. Оставям го последно, но то даде старта – Споразумението за добросъседство между България и Македония, с което отворихме темата и дадохме личен пример“, заяви още премиерът Борисов.

„Видяхме ентусиазъм и прагматизъм и във всички останали наши приоритети. Възстановихме диалога с Турция. Постигнахме голям напредък като подобрихме Шенгенската система. И по темата с миграцията, Европа е свършила много и ние се опитахме да дадем нашия принос“, добави Борисов.

„Общото решение предстои да бъде взето, за това до ранни зори обсъждахме. Доволни сме, че с нашата работа поставихме основите на едно добро решение“, смята Борисов. „Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, нямаше да се случат. Търсихме консенсус, дори когато имаше големи противоречия. Обстановката в Европа е динамична и сложна“, каза още премиерът.

„Българското председателство работихме много за свързаността между страните на Балканите“, подчерта премиерът.

„Ние сме прагматични. Работихме много за свързаността на региона, защото политическите декларации са важни, но гражданите тябва да видят реалните резултати в своето ежедневие“, заяви Борисов. Той отбеляза, че транспортнтие коридорите 4,8 и 10, дигиталната инфраструткура, жп линиите и пристанищата – ще даде възможност за много по-голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани.

„На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +“, отчете премиерът Борисов.

„Тероризмът остава основна заплаха. Вярвам, че успяхме да уловим пулса на събитията и да оставим на Австрия стабилна основа. България ще продължи да гледа напред към Шенген и Еврозоната“, каза премиерът.

„Ние постигнахме висок икономически растеж от 4%, безработицата падна под 6%, нисък външен дълг 24% от БВП към днешна дата. Имаме значим финансов резерв и напрактика нулев бюджетен дефицит“, отбеляза Бойко Борисов.

Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи. Аз вярвам в дипломацията, а не в практиката да се налага вето. Всички знаем как свършва това. Девизът на българското председателство беше „Съединението прави силата“ и днес, след 6 месеца, можем да кажем, че силата на съединението е бъдещето на Европа“, каза бъгарският премиер.

„Първото ни председателство по общото мнение беше успешно и България се чувства горд член на ЕС“, заяви Борисов.

„Външнополитическата обстановка за Европа е динамична и сложна и това повлия и на Българското председателство“, заяви премиерът.

Борисов подчерта някои от факторите, които ще останат в европейския дневен ред – САЩ и решенията на президента Доналд Тръмп за търговското споразумение с ЕС и излизането от спораузението с Иран; Брекзит – който е не само вътрешен, но и геополитически проблем и резултатът от преговорите не трябва да застраша сигурността на Европа и на гражданите; ситуацията в Африка, която е източникът на миграционният натиск към Европа; както и тероризмът, който остава сериозна заплаха.

„България ще продължи да подкрепя ЕС в борбата с тези предизвикатеслтва. Вярвам, че по време на председателството си можахме да уловим пулса на събитията и даваме много добра основа на колегите си от Австрия, така както получихме от Естнското председателство“, каза още Борисов.

Българското председателство търсеше консесус между държавите и институциите, дори когато имаше големи противоречия, подчерта премиерът.

„По реформата на Дъблинското споразумение, системата за убежище инвестирахме много усилия. Не оставихме камък непосместен и постигнахме доста с ваша подкрепа. 4 от шестте отворени досиета са на финалната права. Благодаря, че ЕП показа гъвкавост и беше ключов партньор, но общото решение предстои да бъде взето и затова до ранни зори на Евопейския съвет търсихме компромиси. Горд съм, че успяхме. За пореден път Европа показа, че е готова да работи единно и да намира европейски решения. Дълбоко сме убедени, че с нашата работа поставихме основите на едно добро и устойчиво решение“, заяви Борисов.

Българският премиер заяви, че в името на по-доброто бъдеще на Европа по време на българското председателство са постигнати резултати в редица сфери като социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019 г. „Приехме също първата промишлена програма на ЕС за военни способности“, отчете Борисов. „Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, никога нямаше да се случат. Това обещахме в началото на нашето председателство, това направихме – търсехме консесус между държавите и институциите, дори когато имаше големи противоречия“, каза още той.

„Показали сме, че сме устойчив партньор. Девизът на председателството беше „Съединението прави силата“ и смятам, че след 6 месеца сме обединени. Благодаря на всички за съдействието, за това, че първото ни председателство беше успешно и България се чувства горд член на Европейския съюз“, завърши Борисов.

Източници: Агенция „Фокус“, Канал 3, Епицентър.бг