Борисов: Преди ГЕРБ Европол не желаеше да си говори с България, а сега извършваме заедно операции

Преди повече от деситилетие Европол не желаеше да си говори с България.

Положихме огромни усилия, за да обменяме информация и да извършваме заедно операции. Същите усилия положихме и за британските служби.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Отвъд Брекзит – бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз“, организирана от Британско посолство и ПанЕвропа България.

„Само за седмица проведох срещи с Тереза Мей, държавния секретар на Великобритания и шефовете на специалните служби. Обменихме много информация. Вчера няколко часа дебатирах с единствения преговарящ от страна на ЕС за Брекзита Мишел Барние.

От днес имаме и темата в нашето европредседателство освен Брекзит.
С Великобритания трябва да запазим на 100% обмена на информация за сигурността. Изградили сме много голямо доверие в сферата на сигурността. Оптимист съм, че това ще стане. За нас, тук на Балканите, сферата сигурност е много важна. Тя е важна за целия ЕС“, категоричен беше Борисов.

„Великобритания е неразривна част от Европа. Същото важи и за Западните Балкани. Това ще е основната тема по време на нашето европредседателство. На Балканите всички имат интереси, но те са част от Европа. Ще положим много усилия в сферата на сигурността по време на председателството на ЕС. Може да бъдете убедени в това. Никоя държава не може да се справи сама с терористите. Благодаря ви за това мероприятие“, завърши премиерът.

Източник: Епицентър.бг