Борисов през 2017 г.: България е бедна, не може да купува най-скъпите самолети

„Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара.

Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител?

Когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други – „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат““. Това каза премиерът Бойко Борисов на 2.09. 2017 г. във Варна. Година по-късно Борисов изфорсира експерти и институции да купят най-скъпия изтребител, нарушавайки процедурите и принуждавайки Народното събрание да промени параметрите на сделката, за да повиши със стотици милиони вече гласуваната финансова рамка за нея. Това стана, след като в средата на декември 2018 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се обади по телефона на Борисов, за да обсъдят въпроси от сигурността и енергетиката. Ето и още изказвания на българския премиер по темата с изтребителите, направени преди американското обаждане по телефона.

26 май 2017 г.

„Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че до 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“.

30 май 2017 г.

„Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго, за да вървят всички проекти. Това каза сега и президентът. Опит да се намери конфронтация може да се търси, но ние спорим като различен род войски. Аз съм защитник на сухопътните войски, той на авиацията.“

7 юли 2017 г.

„Първо ще купим влакове, а тогава и самолети. Първо ще са влакове да се движат хората сигурно, екологично чисто и евтино.“

02 септември 2017 г.

„България е бедна, не може да купува най-скъпите самолети.“

18 септември 2017 г.

„До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината.”

Източник: Гласове