Борисов: При нас страхливци няма. Готови сме да разследваме всички сделки на прехода

Премиерът Бойко Борисов реагира мигновено на искането на лидера на опозицията за разследване на целия преход, а не само на приватизацията.

В момента той е на работно посещение в Рим, но преди срещата му с италианския премиер е бил уведомен за брифинга на Корнелия Нинова и е наредил ГЕРБ да подкрепи исканията на БСП.

„При нас страхливци няма. Готови сме да разследваме всички сделки на прехода“. Това се казва в официална позиция на ГЕРБ по повод днешното искане на БСП за разследване на целия преход, което да включва както приватизацията на социалистическата собственост, така и групировките, и концесиите.
Позицията на Борисов бе съобщена на извънреден брифинг на ГЕРБ в парламента час след като завърши пресконференцията на БСП на „Позитано“ 20

„Решението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който в момента е на посещение в Рим, бе съобщено на медиите от депутатката Десислава Атанасова. „Време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат. След пресконференцията на БСП, разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим и съм упълномощена да предам следното: „ГЕРБ ще участва във всяка инициатива по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел за промяна в Конституцията. Готови сме още утре да излъчим екип за преговори за изменение в основния закон“, заяви Десислава Атанасова.

Тя допълни, че позицията на партията е да излязат наяве всички сделки на прехода. „Очакваме тази политически воля от страна на БСП“, допълни Атанасова.

Народната представителка от ГЕРБ призова Корнелия Нинова да не се крие зад юридически прийоми: „Госпожо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма! Можем да задаваме въпроси, да даваме отговори. За нас неудобни въпроси няма“.

Атанасова обърна внимание на спекулациите за обвързване предложението на ГЕРБ за промени в конституцията с това на ДПС. Тя изтъкна, че в края на мандата на кабинета „Борисов 2“ премиерът е предал в Главна прокуратура цяла папка със сделки от времето на прехода, целящи приватизация на държавни активи.

На въпрос как ще коментира изявленията на соцлидерката, че тя ще съобщи имената на властимащи, които са били членове на групировки, Десислава Атанасова отговори: „Неслучайно госпожа Нинова има друго прозвище, защото тя никога не назовава конкретната информация, а не говори за съответните неща. Ние питаме – кога госпожа Нинова ще намери воля и сила да се присъедини към нашето предложение. Всяко скриване зад юридически прийоми и аргументи, зад някакъв Консултативен орган и вътрешен съвет на БСП, е само протакане на време. Ние имаме над 60 народни представители в нашата парламентарна група. Ако госпожа Нинова има силите да затвори гардероба , откъдето изпадат скелети от една бивша партия, нека го направи“.

Източник: Епицентър.бг