Борисов призова „патриотите“ да си мерят приказките за ДПС

Премиерът Бойко Борисов призова коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ да си мерят приказките по адрес на ДПС, които също трябвало да проявяват максимална толерантност.

Борисов каза това по време на регионалната политическа академия на младежката организация на ГЕРБ, която се провежда в хасковските Минерални бани.

„Недопустимо е да се говори кой кого щял да стъпче. Може и с тези изказвания да се втвърдява електората и да се постига временен успех, но на Балканите по-страшно от това няма. Такава експлозия може да се получи, не забравяйте, че само преди 30 г. беше Възродителният процес“, напомни Борисов, цитиран от „Дневник“.

Той разказа на младежите за посещението си в Сараево, където е „рай“, обаче във всяко семейство „има убит, ранен, изнасилен по време на войната“. „Имаме толкова български мюсюлмани, няма разлика помежду ни, но някой иска да я прокара изкуствено. Трябва да четем историята и да бъдем внимателни с нея, защото се повтаря понякога и то в по-лош вариант“, заяви председателят на ГЕРБ пред младежите.

Борисов посъветва младежите в отношението си към другите партии да отчитат, че зад тях седят големи групи български избиратели. „Голяма част от българските мюсюлмани подкрепят ДПС, друга част са зад нас. Ние уважаваме тези, които са ги избрали. Не се обиждат Карадайъ и Симеонов, ГЕРБ или БСП, а всички, които са гласували за нас“, каза Борисов и добави, че ГЕРБ трябва да продължи да бъде пример за етническа толерантност.

Борисов повтори, че докато той е председател на ГЕРБ, няма да има коалиция с БСП. „В ГЕРБ никога не са се водили разговори за коалиция с БСП, нито с ДПС. И за да спрат спекулациите на Конгреса на ГЕРБ на 26-ти ноември ще се вземе решение да не се прави такава коалиция, докато аз съм председател на партията“, каза Борисов. Според него в БСП си разчистват сметките помежду си като се обвиняват, че една част от тях били за коалиция с ГЕРБ.

„Още през 2015-2016 година БСП се е подготвяла с фалшиви новини за наближаващите президентски избори и е изпълнявала този план целенасочено и организирано. Затова тогава на преден план са изведени негативни теми за България като мигрантския проблем, бунтът на бежанците в Харманли, всяване на страхове сред хората, включително и със зарази, идващи от мигрантите.

Това са процеси, които са организирани, и ние успяхме да им се противопоставим за Парламентарните избори, когато разкрихме техните фалшиви профили и медии“, каза в лекцията си пред младежите заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, която беше на тема „Политика на реалните решения. Държавническо мислене вместо компроматна война“.

Източник: glasove.com