Борисов: Разтревожен съм от ставащото в Корея. Всяка сутрин се събуждам със CNN

„И съм изключително разтревожен от ставащото в Корея. Всяка сутрин се събуждам със CNN, да видя какъв надпис върви“.

Това заяви в Пловдив министър-председателят на България по повод напрегнатата ситуация в света, съобщава „Под тепето“.

Бойко Борисов поздрави от Пловдив Ангела Меркел за изборната победа на вчерашните парламентарните избори в Германия и й пожела да състави бързо правителство, тъй като Европа има нужда от това.

„Поздрави и на Ангела, и на Зеехофер. Техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат. Иначе проблемите там ги има като във всяка една държава- и с крайнодесните, и с останалите формации. Но в Германия хората са доста прогнозируеми“, каза по повод вота в Германия премиерът.

„Другите държави, които имат вертикално управление, много по-централизирано се справят с такива криза, докато при нас Европейски съвет, отделни парламенти, отделни държави, ЕП, ЕК, много по-бавно и по-трудно се реагира. Но пожелавам успех на канцлера Меркел и да състави бързо правителство, заяви Борисов. Според него, Европа има нужда от бързо правителство в Германия.

„В много от държавите техните конституции не са като българската със служебно правителство, виждате Холандия колко е време е без правителство, но си управлява старото правителство. Близо вече 6-8 месеца нямат правителство. Дай Боже, това да не се случи в Германия, защото и България е много вързана с европейската икономика. Освен европейските фондове, всичко, което виждате, дори един Пловдив, износът вече за радост е главно за ЕС и от там са големите постъпления, които идват”, отбеляза още премиерът.

После се спря на международната ситуация и определи света като „доста разклатен” в момента.

„Удивлявам се на това, което се случва в Корея. И съм изключително разтревожен. Всяка сутрин се събуждам със CNN, да видя какъв надпис върви, каза още за напрегнатата ситуация в света министър-председателят“.

И допълни: „И че това не е първа, втора, трета и последна новина всеки ден по телевизията. Летят бомбардировачи, изтребители, вкарани са руски, китайски, американски формирования от най-висок клас. Това или трябва да свърши, или ще доведе до такава развръзка, че… На пръв поглед на нас ни се вижда далече, но това ще е фатално и за Европа! Защото, когато стане криза отвъд океана или някъде другаде далече, веднага се отразява и на Европа“.

„Помните финансовата криза. Всъщност тя най-тежко се отрази на Европа. В другите държави, които имат вертикално управление, много по- централизирано се справят с такива кризи, докато при нас много по-бавно и трудно се реагира“, заяви Борисов.

Той се надява, че този конфликт ще се реши на масата на преговори. Защото ако се превърне във военен, ще е нерешим. От такъв конфликт победител няма да има, когато от едната страна вървят учения на руски и китайски формирования, а от другата летят американски и японски изтребители.

Източник: Епицентър.бг