Борисов разярен: Валери Симеонов незабавно да се извини на майките!

„Това, което Симеонов е казал, е недопустимо. Езикът не е правилен, нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика”.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел в коментар за изказването на Валери Симеонов, който нарече протестиращите майки на деца с увреждания пред парламента „група кресливи жени“ с „уж болни деца“.

„Аз мога и като премиер, и като човек, да им кажа извинявайте. Да се извиня от името на правителството. На мястото на г-н Симеонов също щях да поднеса извинение, защото аз му познавам езика и той по съвсем друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям, има и достатъчно опит в медиите и достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. И крайно време е всеки да си мери думите. Но това касае и БСП”, допълни премиерът.

На въпрос ако обяснението е неубедително трябва ли Симеонов да подаде оставка, Борисов заяви: „Аз имам договор с „Патриотичния фронт“. Искането на оставка от страна на БСП не го коментирам. искам да се сравни при БСП какво е правила държавата с тези хора“,

„Когато дойдоха с проблем майките на деца с увреждания, се отнесох с уважение. Изпратих двама министри, дадохме си срокове, сряда, която идва, ще влязат двата закона. Моят ангажимент, който съм поел, е до другия петък – дотогава се надявам законопроектът да бъде обсъден и гласуван. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено“, каза още Борисов.

„Когато майките дойдоха при мен, аз се отнесох с цялото уважение и се отпуснаха 150 милиона, спазихме сроковете, сега в сряда ще влязат двата закона и другия петък ще бъдат гласувани.

Крайно време е всеки да си мери думите. Това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено“, каза премиерът.

„Моят ангажимент, който съм поел, ви моля до другия петък да изчакате да се случи в пълния му обем. Има една приказка „Език мой, враг мой“. Не може на гърба на тези хора едни да си крадат политика, като БСП, например. Стотици милиони има разлика от отделяните през годините от тях пари за тези хора и отделяните от настоящото правителство. Когато майките застават до БСП, трябва да кажем, че навремето Нинова не направи нищо като член на социалната комисия. Какво са направили БСП за тях през десетилетията, кой създаде системата, ние ли?“, попита риторично премиерът.

„През тези 10 години платихме и парите за централите (Марица изток 1 и 3, бел. ред.) и парите за КТБ, а щяхме да ги дадем за тези хора. С какви очи го правят това БСП? Аз мога и като премиер, и като човек, да се извиня. Не съм адвокат на г-н Симеонов, но той е имал предвид друго. Нека да излезе и обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите“, категоричен бе премиерът.

„Със 150 милиона ще увеличаваме сумата всяка година за майките на деца с увреждания. Нека всички видят как е било преди по времето на БСП и как е сега“, натърти Борисов.

Това е демокрация, заяви премиерът по повод днешните дебати за вота на недоверие по темата „Здравеопазване“ в парламента. „Това е демокрацията. Аз не знам партия, която да е управлявала десетилетия да говори за качеството на здравеопазването. Мигар всички не знаем какво беше здравеопазването по тяхно време? Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница може да си купи хапче, иначе аналгин, аспирин. В парламента достатъчно са се обиждали, достатъчно гадости са си наговорили, за да им смеят хората, аз няма да се включа в тази тема“, заяви премиерът.

„Действително се смениха много министри в тази сфера. Иска ми се на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването да се направи система, която действително да стигне до пациента, съответно лекарите, медицинските сестри, санитарите да са добри“, коментира той. Премиерът обърна внимание, че в България има прекрасни лекари, които са спасили десетки хора, но има и друг тип, срещу които трябва да се борим.

Източник: Епицентър.бг