Борисов: Реакторите не са домати и краставици! В музей ли да ги държим?

Относно АЕЦ „Белене“ – какви ли не теории чух.

Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде Агенция „Фокус“.

„Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, заяви Борисов и уточни, че не може да разбере протест срещу него, че ще има среща в Русия при положение, че президентът е там.

„Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика. Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Не случайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната“, каза още Бойко Борисов.

Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече за АЕЦ „Белене“, каза още Борисов.

„Излизането на САЩ от ядреното споразумение и малката възможност, макар че те предлагаха за около 100 млн. да се купи това оборудване, и с Иран не можем да ги продадем. Продажбата става с разрешение на производителя, защото това е специална продукция. Какво сме казали ние, за да се спре да се спекулира и да знаете какво да казвате: първо, държавата си е извела поуките, че когато има задължително изкупуване на тока, произведен от дадена централа, това означава много по-скъпа енергия. Имаме такъв опит негативен и той после струва на данъкоплатците стотици милиони – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 на „Марица“, заяви Борисов.

„Затова сме казали – преговори само евентуален купувач или инвеститор, ако той не иска подобен документ. Втори документ, който не можем и няма да позволя да се издава, това е държавна гаранция. Сиреч държавата да се задължава с плащане по тази сделка. Трето, ние можем да участваме в съвместно дружество, след като се отпишат активите от НЕК като държава в рамките на това, което сме похарчили до момента с такъв процент. Колко е – ще го кажат специалистите. При тези условия, аз не мога да разбера дори преговори за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в парламента, ние не можем да провеждаме. Нямаме мандат“, допълни той.

„Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни или други, и за милиарди оборудване да го унищожим, защото то времето ще го унищожи? Това е, което правим. Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече. Интерес има от доста държави от най-големите им и държавни, и частни компании. Само че за да пратя Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат. Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия?“, попита премиерът.

„Защо да се отнасяме безстопанствено към милиардите, които българския данъкоплатец е платил? Тук няма нито Русия, нито Америка, нито Европа. Това не е старата наша позиция, когато едни казваха, че тези реактори не са произведени, руснаците най-вероятно лъжат, че те не са готови, даже да искаме да си ги вземем, за да видим, че те не са готови да платят неустойките. Оказа се, че те са готови, пратиха ги и може би са забравили, че се бяха натрупали близо 90 млн. лв. лихви по тях. Ако не ме лъже паметта, по 327 000 лв. на ден българския данъкоплатец плащаше по тези реактори. Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят и да не ни ги искат. Бяха се натрупали 90 млн. лв.“, каза още Бойко Борисов.

Според мен позицията ни за АЕЦ „Белене“ е отговорна и отговаря на един добър стопанин – да се опита това, което има в двора в Белене, да прецени какво да го прави, заяви Борисов.

„Ако се седне спокойно да се говори, без да се влагат емоции и чувства, всички ще ви кажат, че 5-и и 6-и реактор бяха удължени животите им, но след 10-15 години по тях ще има вече натиск да бъдат затваряни. Представете си днес енергийната система без 2000 мегавата. Да остане само на въглищата и на зелената енергия. Като се знае за въглищата каква война, не битка, а война водим в Брюксел с Нено Димов, Теменужка Петкова, Томислав Дончев, да им удължим на „Мариците“ максимално живота, тъй като вредните емисии и натискът върху това да бъдат извадени като производство на електроенергия въглищата да бъдат направени скъпи, за да не са изгодни, и цяла Европа го прави, след 10 години този, който ще седи тук ще каже: „Къде са били онези там?“, коментира Борисов.

Според него тогава ще трябва да внасяме ток.

„Опитваме се най-спокойно да го обясним на експертен език на тези, които го подкрепят или не го подкрепят. Хипотезата, че реакторите не са готови, че са много скъпи, което съм го говорил и аз разбира се, се оказа невярна“, каза още Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.бг