Борисов се похвали: България ще получи 29 млрд. евро. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук профила си, за да обясни до какъв етап са преговорите в Брюксел.

Там евролидерите решават за възстановителния план и за финансовата рамка, рищше Novini.bg.

„Стигна се до соломоновското решение 390 на 360 млн. евро грантове и заеми“, обяви Борисов.

От близо 8 млрд. евро грантове в рамките на Механизма за устойчивост ще може да се възползва България.

„Дай Боже с тази пандемия нещата не се усложнят“, каза той.

Разкри, че френският президент Макрон го е подкрепил в искането да се обсъдят общите действия и мерки за медицинския аспект в борбата с COVID-19.

От изказването на Борисов стана ясно, че отпусканите на евросредствата ще са обвързани с върховенството на закона. По думите му той е притичвал до 11-я етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони.

„Общият размер средства за България следващите години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари и сме една от малкото страни, които ще получат 2 млрд. евро по новата МФР (многогодишна финансова рамка“, подчерта Борисов.

„Ето за това заслужавам да ми се иска оставката“, каза иронично Борисов и напомни, че преговорите са се водели в тежки условия. А при положение, че общо намаляват средствата в Брюксел, за България ще има повишение.

Европейското финансиране за кохезионната политика също се запазва, изрази задоволство българският премиер.

Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел много помогна. Сабастиан Курц също такова изказване направил пред Съвета, „все едно е премиер на България“. На премиера на Холандия също.

„Аз блокирах към 6 ч. И те помогнаха. Моят рекорд за кафета е непобедим вече. Всички ни подкрепиха, поздравиха ни и за Европредседателството“, уточни още Борисов.

В коментара си от Брюксел той припомни отново, че България е в Банкови съюз и Чакалнята на еврозоната. По този начин той изрази задоволство от свършената работа.

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, заключи Борисов.