Борисов се застъпил пред Ердоган за арестуваните журналисти в Турция

Изненадваща новина излезе от посещението на премиера Борисов в Турция.

Епицентър.бг научи, че българският министър-председател се е застъпил пред турския президент Ердоган за арестуваните в Турция журналисти.

Това е станало по време на разговора им на „четири очи” след откриването на ремонтираната Желязна църква „Св.Стефан” в Истанбул.

Срещата на високо ниво в резиденция „Маден“ продължила час и половина, вместо предвидените 30 минути, и на нея са присъствали още Вежди Рашидов и преводач.

Много деликатно Борисов подел тази тема като подчертал, че арести на журналисти се отразявт негативно върху отношенията Европа-Анкара и допълнително привнасят напрежение. „За да може да се води диалог с Европа, трябва да се намали общественото напрежение, а журналистите винаги реагират на ограничаване на техните свободи и това не бива да се допуска”, е била тезата на Борисов.

Ердоган отговорил, че когато има опити за преврат на една власт, дошла с избори, а не с танкове, това обяснява действията на държавата и необходимостта от твърда ръка.

Въпреки тази позиция на турския президент, Борисов продължил да отстоява тезата, че на журналистите трябва да се гарантира спокойствието и свободата да си говорят, както те преценят. Премиерът дал примери със себе си като казал, че не са малко случаите, когато и той е атакуван от медии, но това не е повод да се предприемат крайни мерки срещу журналисти.

Доколкото премиерът и Рашидов усетили настроениата на Ердоган, може да се смята, че в скоро време ще има резултат по този въпрос. „Видях, че прояви разбиране, а това е добър знак за помирение”, коментира пред Епицентър.бг Рашидов.

Турция много се надява по време на българското европредседателство да получи знак дали може да се надява да стане член на ЕС.

Ердоган поставил ребром въпроса пред Борисов – има ли шанс Турция да бъде част от Европа и ако няма, да се каже ясно, за да не продължава да се разочарова турският народ. „Да се каже категорично – ще бъде или няма да бъде. Да се каже ясно и спокойно, а пък турският народ да знае как ще продължи напред”, настоял турският президент.

Борисов отговорил, че Турция е и ще продължава да бъде наш вечен съсед и ние сме длъжни като българи в името на бъдещето да търсим и постигаме спокойствие между двете държави, а пък Европа наистина трябва да реши за Турция и да го каже.

По време на целия разговор Борисов многократно застъпвал тезата, че само с дипломация могат и трябва да се решават проблемите между държавите.

Премиерът подчертал, че при един добър диалог между Анкара и Европа той би могъл да бъде посредник, защото външните граници на ЕС също трябва да бъдат спокойни и че няма нищо по-добро от мира. Дипломацията е побеждавала агресията, била формулата на Борисов.

Неочаквано Ердоган се е съгласил с Борисов, че Турция не бива да си позволява нервен тон, а да се търси пътя на диалога, което показва, че е възможно смекчаване на изострените отношения на Анкара с европейските лидери.

Двамата потвърдили мъжката дума, която си дадоха преди време – да се спазва споразуминето за бежанците. Ердоган подчертал отново, че България няма да бъде притеснена от бежанци и констатирал, че вече две години темата „бежанци“ в България почти липсва. Ердоган потвръдил отново желанието си да се задържат хора на границата и колкото се може по-малко атентатори да минават към Европа.

По отношение на енергетиката Борисов поискал от турския президент гаранции, че няма да ни подмине газовия поток, поискал да има хъбове у нас, за да може България да гарантира енергийната си система.

„Получи уверението, че в тази насока не трябва има притеснение, дадоха се мъжки думи“, заяви Рашидов.

Разговорът, който този път бил изключително приятелски и в атмосфера на благорадположение, започнал с темата за бъдещи съвместни действия в областта на културното наследство и опазването на паметниците.

Президентът отново повторил тезата си, която каза и при откриването на Желязната църква, че двете страни трябва да дадат пример как съхраняват общите си паметници от миналото.

Ердоган изразил желание, а Борисов приел – когато дойде моментът да се открие новоремонтираната джамия в София, двамата пак да бъдат заедно. Това отново ще даде знак към Европа, защото ще се случи точно по средата на българското европредседателство, била позицията на държавните мъже.

Този пореден разговор между двамата бил видимо дружески, за разлика от предишната им среща, когато бе станало дума за намесата на турската държава в българските избори. Тогава Борисов заяви на Ердоган, че много лоша роля за нашите отношения са изиграли неговия посланик Гьокче и Лютви Местан и това е наляло масло в мелницата на националистите.

Този път не е станало дума за Местан.

Но дипломатически източници подчертаха пред Епицентър.бг, че Местан веме е загубил доверието и подрепата на Ердоган и че бъдещето на партия ДОСТ е неясно, след като Анкара окончателно е спряла и финансовите потоци.

Толерантност, смирение и диалог – това са ключовите думи от срещата на Златния рог между Борисов и Ердоган, която този път запечата и исторически миг – отварянето на великолепната Желязна църква „Свети Стефан“, наричана с основание Осмото чудо на света.

Източник: Епицентър.бг