Борисов: Ще помогнем максимално на археолозите, сега има и пари, и желание!

Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес разгледа последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле, съобщиха от правителствената информационна служба.

В могилата „Мал тепе“ екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.

Премиерът Борисов благодари на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов и на неговия екип. Министър-председателят напомни също така, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата.

„Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти“, добави министър-председателят. Двамата заедно с министъра на културата Боил Банов посетиха днес разкопките.

Министър-председателят посочи, че до края на септември следващата година могилата трябва да бъде напълно разкрита. По негови думи уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди.