Борисов ще протестира пред вицепрезидента на Турция Фуат Октай за изявлението на Чавушоглу

Премиерът Бойко Борисов ще изрази острата позиция на страната ни относно изказването на турския министър на външните работи Чавушоглу.

Това ще стане по време на среща българския пример с вицепрезидента на Турция в Букурещ.

Фуат Октай е поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Припомняме, в сряда по време на предизборен митинг Чавушоглу заяви, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство. Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата.

Изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас, предизвика гнева реакция в София. То е „неприемливо“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод напрежението, което създаде изказването на турския ѝ колега.

Днес посланикът на Турция у нас е извикан в Министерството на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в остро изявление поиска:

– Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил.

– „Обединени патриоти“ да напуснат веднага правителството.

– Главният прокурор да започне разследване има ли намеса на чужда държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса.

– Президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за вероизповеданията и да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Към този момент официална реакция от държавния тлава няма.

Източник: Епицентър.бг