Борисов: Ще си отида от политиката, когато магистрала „Хемус“ е готова!

Преди една година казах, че ще си отида от политиката, когато магистрала „Хемус“ е готова.

Това коментира във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

В града министър-председателят присъства на отварянето на компетентностен център и разкриването на няколкостотин работни места на KBC Груп.

„Това е група, която управлява над 400 млрд. евро. Тези, които са били в Брюксел, най-високите сгради са техни. Преди година някъде говорихме и аз казах, че ще си отивам от политиката, когато „Хемус“ е готова. Магистралата се строи изключително активно, а Вие виждате и подходите на досегашните входни магистрали към Варна какъв вид придобиват“, заяви премиерът.

Той посочи, че е обещал на жителите на града няколко неща и това е поредното – за високоплатени, висококвалифицирани, езиково подготвени млади хора. Борисов припомни, че не е случайно Световната банка е направила подобен център в София, както и че Китай е взел решение за това световният му мозъчен тръст да е в столицата.

„Не случайно те направиха първия си софтуерен офис за много държави в София. Ние казахме – „Хемус“ ще я има, Варна е градът с най-голяма перспектива през следващите 5 години. Заради младите хора, заради, университетите, заради инфраструктурата, заради прекрасната локация“, добави премиерът.

Той допълни, че много висококвалифицирани и добре платени хора в Европа започват да се връщат в България.

„Така че към учителите, към студентите, изключително важна е квалификацията. Това, което имаме като археология, Всички като инфраструктура, история, образованието сега, ги прави изключително впечатлени. КВС е тук, но в Провадия, солниците са на 6700 години. Светът не го знае, Европа не го знае. Знаят го определена група археолози и учени, които се занимават с това. Солта е била най- важната, най-богатите хора в Европа са били тук в Провадия. Страхотна история. Както археолозите ми казаха, стената на Провадия е на 6000 години. В сравнение с нея Китайската стена е един млад строеж“, каза в обръщението си Борисов.

И добави, че най-вероятно догодина всички мениджъри на голямата група ще бъдат във Варна да си проведат годишното събрание. От Варна ще се ръководят много страни и офиси в Европа на световни компании.

„Така че нашето обещание с финансовия министър и не случайно сме сложили парите настрани, „Хемус“ да е необратим проект. Строи се усилено, още по-усилено ще се строи и ще видите след 4-5 години Варна какъв център ще бъде, когато има тази връзка София – Велико Търново“, каза премиерът.

Той пожела успех на групата за дейността й у нас, като припомни, че ще има конкуренция. Бойко Борисов посочи още, че не случайно ЕС е дал на страната ни най-модерния и умния ресор и не случайно отново българка, предложена от българското правителство, стана шеф на Международния валутен фонд, а кметът на Габрово пое управлението в Брюксел на общините.

„Някои ми казват – провалено правителство. Правите ли разлика между нашите инвестиции и тези, които правеха само молове. Добре, че са правили молове да има жените да пазаруват. Едното носи качества, защото с подобни огромни инвеститори, България печели и сега, когато вървим и сега по пътя за чакалнята на еврозоната и банковия съюз. И не случайно всички кредитни агенции в света дават нарастващия рейтинг на България. Не случайно икономиката държи няколко години ръст над 3.5 процента“, обобщи премиерът.

Източник: Епицентър.БГ