Борисов скастри Плевнелиев: Да спре да притиска Фолксваген, иначе ще изберат други дестинации, не нас!

Думите на Борисов бяха насочени и към евродепутатите, които се присъединиха към натиска “Фолксваген” да не инвестира в Турция заради режима на Реджеп Ердоган.

“Фолксваген” е частна компания, която си взема своите решения къде и как да инвестира.

Подготвихме се и влязохме в първата двойка на държавите, от които избира “Фолксваген”. Контрапродуктивен е вече натискът, който им прилагаме.”

С тези думи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов се обърна към лобистите на България по привличането на нов завод на “Фолксваген” в страната, съобщава „24 часа“.

Борисов изрично подчерта, че говори, за да го чуят тези, които опитват да натискат германската компания. Думите му дойдоха само ден след като бившият президент Росен Плевнелиев, който в момента работи за българския автомобилен клъстер, с интервю в германски вестник предложи удвояване на държавната субсидия за новата фабрика от 135 на 260 млн. евро. Преди дни пък Плевнелиев се закани, че България ще сезира ЕК за сделката между компанията и Турция.

Думите на Борисов бяха насочени и към евродепутатите, които се присъединиха към натиска “Фолксваген” да не инвестира в Турция заради режима на Реджеп Ердоган.

“Ако се продължи с този тон, дори да не отидат в Турция, ще изберат други дестинации, не нас. Този натиск и опитите той да става общоевропейски срещу тях вече не работи”, заяви още Борисов.

Преди две седмици евродепутати, сред които и германски, поискаха от Европейската комисия да провери сделката между “Фолксваген” и Турция за държавна помощ в непозволен размер. Сред основните противници на тази сделка е и българският депутат в ЕП Ангел Джамбазки, който още през септември призова Еврокомисията да спре инвестицията в Турция.

“Срещал съм се 4 пъти с министър-председателя на Долна Саксония, осигурили сме терени, разширяваме граничните пунктове, строим скоростно магистралата до Белград, летяхме заедно с германците с хеликоптер да огледат предложените им места. Подготвили сме всичко. Но е работа на компанията да си вземе решението къде да инвестира”, заяви още Борисов по темата, цитиран от изданието.

Преди дни премиерът на Долна Саксония Щефан Вейл, който от името на провинцията държи златната акция във “Фолксваген”, се обяви против построяването на нов завод в Турция заради нападението над Сирия, което разпореди Ердоган. Надзорният съвет на “Фолксваген” пък отложи за пореден път вземането на финално решение за сделката.

Инвестицията в новия завод на компанията ще е за поне 1 млрд. евро. Финалният избор бе между Турция и България, като южната ни съседка спечели с обещанието да купи от новия завод 100 хил. автомобила. С отлагането обаче Румъния разчита да се върне в играта.

Припомняме, че преди два дни Росен Плевнелиев заяви пред БНР: „Прeз цялoтo врeмe рaбoтихмe c бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, тe нaпрaвихa нeвъзмoжнoтo, зa дa мoжeм дa дaдeм cтрaхoтнa oфeртa, кoятo нe cмe дaвaли нa нитo eдин cтрaтeгичecки инвecтитoр дoceгa“. Cпoрeд нeгo в биткaтa зa Vоlkswаgеn e нямaлo никaкви прaвилa и никaквa прoзрaчнocт.

Плeвнeлиeв изрaзи мнeниe, чe Турция нe e дeйcтвaлa пo прaвилaтa – турcкият прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн e прeдлoжил зeмя бeз пaри, cгрaдa бeз пaри, a cтрaнaтa щe купувa 40 000 aвтoмoбилa гoдишнo.

Още преди година Росен Плевнелиев е влязъл в ролята на лобист, който да се опита да склони автомобилния гигант вместо Турция да избере България. Това би било огромен плюс за нашата страна, който ще даде тласък на икономиката, откривайки хиляди работни места. Бившият държавен глава потвърди, че участва в преговорите с „Фолксваген”.

Прекалената му ангажираност обаче явно вече пречи на външно-политическите планове на Борисов, който иска на всяка цена да запази добрите отношения с Ердоган.

Източник: Епицентър.БГ