Борисов: Стопихме контрабандата, вдигнахме двойно учителските заплати

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Българския форум на бизнес лидерите.

На събитието присъстваха още представители на политическия кабинет и представители на бизнес общността.

Премиерът изтъкна, че управлението е успяло да надделее в борбата с контрабандата.

„Когато преди две години поехме управлението, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът с два милиарда по-малко. Сега, по данни на тютюневите компании, контрабандата е под 7%. Смятайте годишно колко милиарда черни пари са отивали не в сивия, а в черния сектор, защото това са черни пари“, заяви Борисов.

Премиерът заяви, че подобни резултати се дължат на огромните усилия да се съберат всички страни на проблема – митници, данъчни и прокуратура.

„Заделили сме 700 милиона от бюджета за 2018-а за доходи във всички сфери. За миналата година същата сума беше 150 милиона. Променяме над 100 закона, за да намалим административната тежест. Облекчаваме бизнеса по всякакъв начин. Приоритет е образованието, затова вдигнахме учителските заплати двойно, а това са 250 милиона годишно.

Над 100 закона променихме това, за да я облекчим. Това ще стане. Прави се, много неща се премахнаха. Ще се премахнат и тези. Няма да се спирам върху цифрите и върху всичко останало, защото вие като бизнес го усещате“, каза той пред представителите на бизнеса и ги призова да дават по-големи заплати.

„Облекчаваме по всякакъв начин, особено за туризма, да се взимат работници от Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват във Франция, в Италия там да работят – готвачи, сервитьори, камериерки. Можем ли да си направим така заплатите. Не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме и да си останат българите тук?“, каза Борисов.

Според него „може със сигурност“. „Сега ние сме на критичните 6 % безработица. В общи линии това са голяма част от тези 6 % са хора, които не искат да работят. Имаме абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде“, обясни премиерът.

Борисов припомни пак, че България е седма по усвояване на еврофондове в Европейския съюз. Пари, които според него отиват при хората и по заводите.

Източник: Факти.бг