Борисов: Суперкомпютърът ще изведе България в ново място в иновациите и високите технологии

Заработването на един от суперкомпютрите на ЕС у нас, ще изведе страната ни ново място в иновациите и високите технологии.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в МС след среща с българския еврокомисар Мария Габриел и ръководителя на дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.

Премиерът обясни, че машината ще бъде разположена в София Тех Парк и ще се отворят нови работни места. Борисов отчете, че суперкомпютърът ще даде огромна възможност на хората работещи в научната сфера, автомобилните производители, медицината и строителния бранш. „Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, каза премиерът и допълни, че инвестициите заедно с ЕК са милиони евро. Той изтъкна, че надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда”, каза Борисов. Премиерът коментира и цялостната картинка за развитието на технологиите в света. По думите му Европейския съюз изостава много от САЩ и Китай в сферата на технологиите.

Българският еврокомисар Мария Габриел пък обяви, че срока за заработването на суперкомпютъра у нас е края на 2020г. Тя уточни, че за България проектът е на стойност 18 млн. евро, от които 12 млн. евро дава страната ни, а 6 млн. са от ЕК. Тя отчете, че заработването на суперкомпютър у нас е изиграло важна роля Българското председателство на Съвета на ЕС и благодари на Борисов за подкрепата. „Темата за суперкомпютрите е пример как по време на председателството се зададоха темите от дневния ред на ЕС. Днес правим крачка напред България да бъде сред лидерите в Европа, суперкомпютърът да бъде още един инструмент за инвестиции“, категорична бе Габриел.

От своя страна Роберто Виола каза, че компютърът ще е толкова мощен, колкото този в НАСА и ще бъде единствения такъв в Източна Европа. “Ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, уточни Виола. Освен в медицината и сигурността, по думите му, компютъра ще може да се използва при природни бедствия като заметресение и торнадо.

В края на изявленията Борисов не пожела да коментира случващото се в БСП. Единственото, което каза е, че “даже и оставката не могат да си подадат”.

Източник: Монитор